Το οριστικό κλείσιμο της α’ αξιολόγησης, με την άρση της εκκρεμότητας των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να εξεταστεί στο EuroWorking Group σήμερα, Πέμπτη.

Οι επιτελείς της Ευρωζώνης πρόκειται να ζητήσουν το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων, προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματα, και η κυβέρνηση θα θέσει ζήτημα για το χρέος, στον απόηχο των δηλώσεων Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της για την έκθεση συμμόρφωσης που εκπονεί για την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχεται υπάρχουν 3 εκκρεμότητες (μεταξύ αυτών τα ενεργειακά και η ολοκλήρωση της στελέχωσης του Υπερταμείου) και δεσμεύεται ότι θα κλείσουν πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, δεδομένης και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου την Τρίτη.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, η Αθήνα εισέπραξε ένα ακόμη «όχι» από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε εκδήλωσητης Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο με θέμα την ανάκαμψη από την κρίση επέμεινε στην ελληνική θέση λέγοντας ότι η Ελλάδα για να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων χρειάζεται μια συμφωνία για το χρέος το συντομότερο δυνατό.

Πάντως, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την διευθέτηση ζητημάτων όπως είναι η αναπροσαρμογή των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, κάτι που ωστόσο στην παρούσα φάση μοιάζει να παραπέμπεται «στις καλένδες», δηλαδή μετά από την πραγματοποίηση των γερμανικών εκλογών του 2017.

Τα ζητήματα τη διευθέτησης του δημοσίου χρέους και της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για την σύνοδο του ΔΝΤ, η στάση του οποίου είναι κομβική τόσο για το δημόσιο χρέος, όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.