Με μικρότερες εισπράξεις σε σχέση με πέρυσι, παρά την άνοδο των αφίξεων, εκτιμούν οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου ότι θα κλείσει τελικά η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα στο τρίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου, να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στον τομέα των τουριστικών εσόδων, που στο τέλος του περασμένου Ιουλίου αριθμούσε -350 εκατ. ευρώ έναντι του 2015», τόνισε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος.
«Ας σταματήσουμε πλέον να μετράμε κεφάλια και να ασχοληθούμε με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού», ανέφερε ο κ. Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός είναι από τις ελάχιστες ελπίδες για να βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση και η ενδεχόμενη υστέρηση εσόδων θα επιδεινώσει το οικονομικό κλίμα.

Σύμφωνα με τον κ.Ρέτσο, η μείωση των τουριστικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως σε τέσσερις λόγους:

* Στη μείωση της μέσης διάρκειας διαμονής των τουριστών στην Ελλάδα.
* Στο γεγονός ότι η χώρα μας απέσπασε από το «χαμένο κομμάτι» των αφίξεων της Τουρκίας το πιο χαμηλό ποιοτικά. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση της Ρωσίας, απ’ όπου η Ελλάδα έχασε το υψηλότερο ποιοτικά επίπεδο, λόγω των αρχικών προβλημάτων στη έκδοση βίζας μέχρι τον Απρίλιο.

Αυτοί οι Ρώσοι τουρίστες πήγαν σε Ισπανία, Κύπρο και σε άλλους προορισμούς, ενώ στη χώρα μας ήρθαν Ρώσοι με χαμηλούς ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς.

* Στην υπερφορολόγηση των υπηρεσιών που επηρεάζουν το τουριστικό καλάθι. Για παράδειγμα, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά επιβάρυνε κατά 10% το τουριστικό πακέτο, με αποτέλεσμα οι ξένοι επισκέπτες να περιορίσουν την παραμονή και τις δαπάνες τους, λόγω αυτής της αύξησης στην τιμή του ταξιδιού τους.
Οι συνέπειες της υπερφορολόγησης, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, θα φανούν πιο έντονα το 2017. Η Ελλάδα, τόνισε, είναι ήδη ακριβότερη κατά 6-7 μονάδες έναντι των ανταγωνιστών της, ενώ περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις τιμών από τους επιχειρηματίες δεν υπάρχουν, γεγονός που θα αυξήσει τις δυσκολίες για την επόμενη χρονιά.
* Στην ανεξέλεγκτη λειτουργία χιλιάδων παράνομων τουριστικών καταλυμάτων.

Ο κ. Ρέτσος, στάθηκε ιδιαίτερα «στον μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά κίνδυνο αφελληνισμού των ξενοδοχείων της χώρας», σημειώνοντας ότι εφέτος έχουν επιδεινωθεί τα αποτελέσματα όλων των επιχειρήσεων, εξαιτίας των πρόσθετων φόρων και του αυξημένου κόστους, ενώ ακόμα και οι κερδοφόρες μονάδες αναμένεται να έχουν απώλειες 20% στην καθαρή τους θέση.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» των ξενοδοχείων, επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον συνεργάσιμο ιδιοκτήτη να σώσει την επιχείρησή του. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να γίνει γνωστή εγκαίρως όλη η διαδικασία διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», ώστε κάθε επιχειρηματίας να έχει χρόνο να εξετάσει λύσεις.