Απτές αποδείξεις του μεγέθους της υπερφορολόγησης που υφίσταται η ελληνική κοινωνία δίνουν τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Δείχνουν από τη μία πλευρά υπέρβαση των μηνιαίων στόχων αύξησης των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού τον Αύγουστο και ταυτόχρονη νέα έκρηξη των απλήρωτων φόρων. Τον Αύγουστο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφάνισαν υπέρβαση 57 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και ανήλθαν σε 3,926 δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα όμως οι απλήρωτοι φόροι εμφάνισαν αύξηση 1,014 δισ. (χωρίς να υπολογίζονται τα μη φορολογικά χρέη) και συνολικά τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη (μαζί με άλλες υποχρεώσεις μη φορολογικές) αυξήθηκαν κατά 1,368 δισ., αγγίζοντας τα 8,986 δισ. από τις αρχές του έτους. Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το τέλος του 2015, τότε οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 91,5 δισ., ποσό το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του κρίνεται ανεπίδεκτο είσπραξης.

Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμα ότι η Φορολογική Διοίκηση έχει ενεργοποιήσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για έναν στους δύο οφειλέτες στους οποίους μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις, πλειστηριασμούς ή δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Ενας στους δύο ή 4.030.910 φορολογούμενοι είχαν τον Αύγουστο ληξιπρόθεσμες οφειλές και ενώ δεν έχει αρχίσει να τρέχει η προθεσμία για τη σταδιακή εξόφληση του ΕΝΦΙΑ. Οι οφειλέτες στους οποίους μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονταν σε 1.541.970 και οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 774.321 ή σε ποσοστό 50,22% (από 49,20% τον προηγούμενο μήνα).

Ο Αύγουστος αποδείχθηκε δύσκολος μήνας και για τον ελεγκτικό μηχανισμό με κατακόρυφη κάμψη των ελέγχων που ξεκίνησαν ή ολοκληρώθηκαν. Το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου κατάφερε να ολοκληρώσει μόλις δύο ελέγχους και άλλους πέντε με τα βεβαιωμένα έσοδα να μην ξεπερνούν αθροιστικά τα 11 εκατ. ευρώ. Εξαιτίας των χαμηλών ποσών βεβαίωσης οι ποσοστιαίες εισπράξεις φόρων και προστίμων που βεβαιώθηκαν εμφανίζονται κατακόρυφα αυξημένες.