Παράταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για το θρίλερ του ΔΕΣΦΑ, καθώς το Μαξίμου με πολιτική παρέμβαση του Πρωθυπουργού θα επιχειρήσει μέχρι τότε να έχει αντιμετωπίσει τη σοβαρή εμπλοκή με τους Αζέρους για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης. Αυτό συμφώνησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της SOCAR Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, δίχως ωστόσο να έχει βρεθεί η «χρυσή τομή», κάτι που σημαίνει ότι η υπόθεση θα παραμείνει σε εκκρεμότητα για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δόθηκαν οι απαραίτητες πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι η χώρα επιθυμεί τη στρατηγική συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν και βλέπει ως στρατηγικό εταίρο τη SOCAR. Ως αποτέλεσμα οι Αζέροι δέχτηκαν να ανανεώσουν την ισχύ της εγγυητικής της επιστολής που λήγει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου στο μεσοδιάστημα να βρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση, ενώ για το θέμα ασκούν ισχυρές πιέσεις τόσο η Κομισιόν όσο και οι ΗΠΑ.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ευαίσθητη γεωπολιτικά υπόθεση φεύγει από τα χέρια του καθ’ ύλιν αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη (από τη στάση του οποίου οι Αζέροι έχουν πολλά παράπονα) και περνά απευθείας στη διαχείριση του Μαξίμου. Στην ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε, αναλαμβάνουν να γεφυρώσουν τις διαφορές των δύο πλευρών ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος και ο αντιπρόεδρος της SOCAR και νούμερο δύο της εταιρείας Ελχάντ Ναζίροφ.

Τα πρόσωπα αυτά θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Κομισιόν και τους Ιταλούς της SNAM (σ.σ.: έχουν προσύμφωνο με τη SOCAR για την αγορά έως και του 24% του ΔΕΣΦΑ) και θα αναζητήσουν λύση «win – win». Μένει να φανεί πως αυτό θα επιτευχθεί, οι πληροφορίες ωστόσο λένε ότι με κλειδί την επικείμενη απόφαση της ΡΑΕ για τις ταρίφες δικτύου του ΔΕΣΦΑ θα επιχειρηθεί, αφενός, να μη θιγούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και της ελληνικής βιομηχανίας, αφετέρου, η SOCAR να εισπράξει περισσότερα έσοδα σε μικρότερο διάστημα (π.χ. σε 30 αντί σε 40 χρόνια), μαζί με μια ικανοποιητική μερισματική απόδοση. Βέβαιο είναι ότι η ελληνική πλευρά επιμένει πως δεν πρόκειται να μειωθεί προς τα κάτω το αρχικό τίμημα (400 εκατ. ευρώ) ούτε να πάρει πίσω την τροπολογία Σκουρλέτη, με την οποία περιορίστηκαν δραστικά (κατά 544 εκατ. ευρώ) τα ανακτήσιμα έσοδα για τον ΔΕΣΦΑ και τους αυριανούς μετόχους του.

ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ. «Στη συνάντηση το κλίμα ήταν πολύ θετικό, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θέλει στρατηγικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και βλέπει τη SOCAR ως στρατηγικό εταίρο» λέει στα «ΝΕΑ ο πρεσβευτής της χώρας στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγεφ, ο οποίος αναγνώρισε ότι χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να φτάσουμε σε συμφωνία.

Μένει να φανεί τι ακριβώς σημαίνει το γεγονός ότι η υπόθεση ΔΕΦΣΑ φεύγει από τα χέρια του αρμόδιου υπουργού και πηγαίνει στο Μαξίμου. Κάποιοι μιλούν για αποδυνάμωση του Σκουρλέτη, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι αυτό έγινε για την «προστασία» του –δηλαδή να μην καεί από την υπόθεση, πόσω μάλλον όταν για τους Αζέρους ήταν κόκκινο πανί. Μια τρίτη εκδοχή είναι ότι ο Πρωθυπουργός ανέλαβε με το δικό του εκτόπισμα να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, δίχως αυτό να σημαίνει και ότι η κυβέρνηση θα πάρει πίσω την τροπολογία Σκουρλέτη.