Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Χθες, τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου υποβολής των πρώτων ηλεκτρονικών πόθεν έσχες, τροπολογία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών δίνει παράταση προθεσμιών κατά 15 ημέρες και η επίσημη αιτιολογία είναι «τεχνικά προβλήματα».

Με βάση την τροπολογία, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων αρχίζει να τρέχει από τις 15 Οκτωβρίου 2016 και εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου 2017.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή pothen.gr δεν ήταν έτοιμη να υποδεχθεί τον όγκο δεδομένων για το σύνολο των υπόχρεων, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν και δυσκολίες οι οποίες θα καθιστούσαν πρακτικά αδύνατη την υποβολή από χιλιάδες φορολογουμένους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι για να μπορέσει ο υπόχρεος να υποβάλει τη δήλωση για τη χρήση του 2015, θα έπρεπε νωρίτερα να υποβάλει τα οικονομικά δεδομένα του για τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Στην αντίθετη περίπτωση το σύστημα, δεν του επέτρεπε να προχωρήσει περαιτέρω.

Προβλήματα διαπιστώθηκαν και στη προσυμπλήρωση στοιχείων, τα οποία υπάρχουν ήδη στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών. Για παράδειγμα, στις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες θα έχουν προσυμπληρωθεί τα στοιχεία εισοδήματος όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις αλλά όχι και τα στοιχεία ακινήτων. Σε αντιδιαστολή με το Ε1 το οποίο συμπληρώνεται από κοινού με τους συζύγους, το Ε9 για τα ακίνητα συμπληρώνεται από τον κάθε σύζυγο χωριστά.

Για τα στοιχεία ακινήτων, λύση δεν φαίνεται τουλάχιστον για φέτος. Θα πρέπει να συμπληρωθούν εκ νέου. Αντίθετα, επιχειρείται προσαρμογή της εφαρμογής ώστε να απαλειφθεί η υποχρέωση αποτύπωσης όλων των οικονομικών δεδομένων του υπόχρεου των τελευταίων δεκαπέντε ετών, δημιουργώντας τεχνική δυνατότητα επιλογής παράκαμψης.