Στο μικροσκόπιο έχουν βάλει οι επενδυτές τις τράπεζες στη Γερμανία λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Deutsche Bank και η Commerzbank. Οι μετοχές της Deutsche Bank συνέχισαν να καταγράφουν και χθες διακυμάνσεις προκαλώντας λεκτική παρέμβαση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προσωρινά, όπως τα χαρακτήρισε, προβλήματα της τράπεζας θα λυθούν σύντομα. Πιέσεις δέχτηκαν και οι τίτλοι της Commerzbank έπειτα από δημοσιεύματα που ήθελαν την τράπεζα να προχωρά σε απολύσεις 9.000 εργαζομένων και να μην καταβάλλει μέρισμα στο πλαίσιο των προσπαθειών της διοίκησης για αναδιάρθρωση. Οι ανησυχίες των αγορών έκαναν την κρατική γερμανική τράπεζα NordLB να ακυρώσει τα σχέδια για την πώληση ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή της NordLB λόγω έλλειψης ζήτησης ελήφθη μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Deutsche Bank ότι δεν χρειάζεται κρατική βοήθεια για να πληρώσει πρόστιμο έως 14 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν δεχτεί πλήγμα από τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έχουν προσπαθήσει να αυξήσουν τα κέρδη μεταφέροντας μέρος του κόστους σε εταιρικούς πελάτες. Επίσης έχουν αυξήσει τις χρεώσεις για απλούς καταθέτες. Παρά τις προσπάθειες αυτές όμως, όπως αναφέρει το Reuters, τα περιθώρια κέρδους παραμένουν χαμηλά. Γερμανικές τράπεζες όπως η Deutsche Bank θα πρέπει επίσης να υπολογίσουν και το κόστος για πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν κυρίως στις ΗΠΑ, τα οποία χρονολογούνται στην εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2009. Η Deutsche Bank έχει ανακοινώσει ότι θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ επειδή δεν προτίθεται να πληρώσει τόσο μεγάλο πρόστιμο. Οι αγορές εκτιμούν ότι εάν το πρόστιμο ξεπεράσει τα 6 δισ. δολάρια, τότε η τράπεζα θα αναγκαστεί να αντλήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές.

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Τζον Κάριαν έχει παγώσει την καταβολή μερισμάτων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε πέρυσι. Ο επικεφαλής της Commerzbank Μάρτιν Ζιέλκε βρίσκεται υπό πίεση για να αναστρέψει τη μείωση στα κέρδη. Η Commerzbank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία μετά την Deutsche Bank.