Στον αέρα βρίσκονται οι κύριες καταβαλλόμενες συντάξεις που κινδυνεύουν με περικοπές (μετά τις επικουρικές) όπως απαιτεί και το ΔΝΤ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν στα ελλείμματα. Στην πράξη, το ΔΝΤ ζητεί να κοπούν οι προσωπικές διαφορές καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει επανυπολογισμό όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων και πάγωμα, μέχρις ότου τα ποσά των παλαιών εξισωθούν με τα ποσά των νέων, που κάποια στιγμή θα αρχίσουν να αυξάνονται σύμφωνα με την αύξηση του ΑΕΠ και την πορεία του πληθωρισμού.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων επισημαίνουν ότι ο επανυπολογισμός των 2,6 εκατ. κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων κρύβει ψαλίδι. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρατηρεί ότι «η προσωπική διαφορά» θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί ναενεργοποιηθεί ο κόφτης που έχει θεσμοθετηθεί.

ΣΠΑΝΕ ΣΤΑ ΤΡΙΑ. Οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις σπάνε στα τρία, στο πλαίσιο του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που επιβάλλει ενιαίο τρόπο υπολογισμού (και επανυπολογισμού) των συντάξεων με βάση τα νέα, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (ή αναλογικά μειωμένης για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από 20 έτη, με αναπηρική ή πρόωρα) και την απεικόνιση, σε χωριστή στήλη της «προσωπικής διαφοράς» μεταξύ του «παλαιού» και του «νέου» ποσού της σύνταξης.

Οι συντάξεις θα αποτελούνται από τρίατμήματα:

1.Η ανταποδοτική σύνταξη που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχώνμε τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

2.Η εθνική σύνταξη 384 ευρώ (αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης) καιαναλογικά μικρότερη, αν υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση, αναπηρία ή χηρεία.

3.Η«προσωπική διαφορά»θα καταγράφεται ως το ποσό μεταξύ της αρχικής καταβαλλόμενηςκαι της νέας σύνταξης.

Ο ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Επισημαίνεται ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, οι οποίες χορηγούνται με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) διατάξεις, θα διενεργηθεί σταδιακά, με ολοκλήρωση έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2017, ως εξής:

– Μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 10% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

– Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 31η Μαρτίου 2017.

– Μέχρι την 31η Μαρτίου 2017 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 30η Ιουνίου 2017.

– Μέχρι την 30ή Ιουνίου 2017 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 100% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2017.

Και ενώ ήδη οι συντάξεις έχουν υποστεί περικοπές με τον νόμο Κατρούγκαλου, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από τα ελλείμματα. Ετσι, για το 2017:

– Το ΙΚΑθα έχει έλλειμμα 1,774 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,103 δισ. ευρώ το 2016 και ελλείμματος 59,6 εκατ. ευρώ το 2015.

– Ο ΟΑΕΕθα εμφανίσει αυξημένο κατά 57,2% έλλειμμα, 1,042 δισ. ευρώ, έναντι 662,9 εκατ. ευρώ φέτος.

– Το Ταμείοτων επιστημόνων (ΕΤΑΑ) θα έχει έλλειμμα 246,7 εκατ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με το 2016 (70,8 εκατ. ευρώ) καθώς δεν προβλέπεται να εισπράξει παραπάνω έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές (756 εκατ. ευρώ), ενώ θα εκποιήσει και μέρος της περιουσίας του (124,8 εκατ. ευρώ).

– Το ΕνιαίοΤαμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ύστερα και από την κατάργηση κοινωνικών πόρων θα εμφανίσει έλλειμμα 47,7 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 28,8 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος.

ΨΑΛΙΔΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ. Οσον αφορά τις επικουρικές, το τρίτο και φαρμακερό χτύπημα θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς 25.000 συνταξιούχων στις 4 Οκτωβρίου.Το ψαλίδι αυτή τη φορά θα υποστούν:

– Οι συνταξιούχοι πρατηριούχοιυγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) έως 40%.

– Συμβολαιογράφοι έως 25%.

– Δικηγόροι (ΕΤΑΑ) έως 40%.

– Τεχνικοί Τύπου (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) 15%-18%.

– Ναυτικοί έως 40%.

Δεν θα υποστούν μειώσεις οι επικουρικές των πρώην χωροφυλάκων.

Για την επόμενη πληρωμή του Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για τους αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), τους δημοσιογράφους (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ) και τους συνταξιούχους της πρώην αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).

ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. Εναν μήνα αργότερα, με τις συντάξεις του Νοεμβρίουθα κουρευτούν:

α) Οι υψηλές συντάξεις καθώς τοπλαφόν ορίζεται στα 2.000 ευρώ.

β) Οι πολλαπλές συντάξεις καθώς έχει οριστεί πλαφόν 3.000 ευρώ.

γ) Οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα. Οι κύριες συντάξεις τους επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και κουρεύονται μέχρι και 30%αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.

Εξτρα παρακράτηση από τον Νοέμβριο θα έχουν οι διπλές συντάξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αδύναμες κατηγορίες δικαιούχων όπως οι χήρες/οι, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο εφαρμόζεται από τον Ιούλιο και τα αναδρομικά θα παρακρατηθούνσε τέσσερις ισόποσες δόσεις.