Τριγμούς προκαλούν οι συνεχείς αποκαλύψεις για την Τράπεζα Αττικής και για τον τρόπο που έδινε δάνεια σε όσους είχαν τις… κατάλληλες άκρες με αμφισβητούμενες εγγυήσεις και συνεχείς ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν πρόσβαση στις έρευνες για τις δανειοδοτήσεις της τράπεζας, εκτός από τον Χρήστο Καλογρίτσα, στους πρωταγωνιστές των δανειοδοτήσεων συγκαταλέγεται ο φίλος του Σπύρος Ζαννιάς.

Κατά τις ίδιες πηγές, υψηλά στη λίστα των ευνοϊκώς δανειοδοτηθέντων υπάρχει και ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της ηλιακής ενέργειας.

Ο Σπύρος Ζαννιάς, που είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), είναι από τους πιο στενούς φίλους του Χρήστου Καλογρίτσα. Η γνωριμία τους πάει πίσω δεκάδες χρόνια, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι ο Σπύρος Ζαννιάς υπήρξε από τους μεσολαβητές για τη γνωριμία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με τον Χρήστο Καλογρίτσα, με συνέπεια αργότερα να προκύψει και η κουμπαριά του υπουργού με τον γιο του τελευταίου Ιωάννη – Βλαδίμηρο που είναι ο υπερθεματιστής μιας από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Η φιλική σχέση του Σπύρου Ζαννιά με τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ και νυν υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη είναι γνωστή, με τον πρώτο να κινείται ακόμη στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και τον δεύτερο, όπως είναι γνωστό, να έχει πάρει μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με ανθρώπους του τεχνικού κόσμου που γνωρίζουν καλά τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν οι χρηματοδοτήσεις από την τράπεζα, ο Σπύρος Ζαννιάς για την ανέγερση ακινήτου στο Περιστέρι πήρε δάνειο από την Αττικής πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ!

Η είδηση στην όλη υπόθεση δεν είναι μόνο το δάνειο, αλλά ότι φέρεται να έχει βάλει την τράπεζα να νοικιάσει το ακίνητο (από αυτόν) έτσι ώστε με το ενοίκιο να αποπληρώνει τη δόση του δανείου και επίσης τον ΕΝΦΙΑ που αποτελεί βραχνά για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Με απλά λόγια: πήρε δάνειο το οποίο ξεπλήρωνε άλλος. Οι κακές γλώσσες λένε ότι το τελευταίο διάστημα απλώς έπαιρνε το ενοίκιο χωρίς να πληρώνει τις δόσεις.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη δοσοληψία περιλαμβάνεται στο αποκαλυπτικό πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος και του SSM για την Τράπεζα Αττικής.

Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί με βάση το πόρισμα ότι έχουν δοθεί πολλά δάνεια χωρίς πραγματικές καλύψεις και με επιτόκια κάτω του κόστους.

ΜΕ ΤΟ ΤΕΝΙΣ. Στο μεταξύ, ο Σπύρος Ζαννιάς επανεξελέγη πριν από λίγο καιρό πρόεδρος στην Ομοσπονδία Αντισφαίρισης. Οι πληροφορίες λένε ότι με παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή διεξάγεται έλεγχος στα οικονομικά της Ομοσπονδίας.

Ο Σπύρος Ζαννιάς γεννήθηκε το 1954 και κατέχει ρεκόρ θέσεων. Πολιτικός μηχανικός –πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου -, έχει κινηθεί με άνεση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Πέρασε, μεταξύ άλλων, από τη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, διατέλεσε μέλος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Ηλιούπολης, ήταν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

Ακόμη, στο βιογραφικό του φιγουράρουν θέσεις στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στην Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004», στην Τράπεζα Αττικής (υπήρξε αιρετό μέλος του ΔΣ της τράπεζας το διάστημα 2002-2006) κ.λπ.

Οπως προαναφέρθηκε, ο Χρήστος Καλογρίτσας ξεχωρίζει ανάμεσα σε αυτούς που πήραν δάνειο από την Τράπεζα Αττικής. Το ποσό του δανείου ανέρχεται στα 108 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα μισά, όπως έγινε γνωστό, δόθηκαν κατά το διάστημα 2015-2016.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις για την οικογένεια Καλογρίτσα αφορούν και κατηγορίες για φοροδιαφυγή καθώς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη έγινε γνωστό ότι στον κατάλογο με τους ελεγχομένους για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στο πλαίσιο των ερευνών των Αρχών για τις λίστες φοροδιαφυγής που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015, περιλαμβάνονται ο κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας και ο γιος του Ιωάννης – Βλαδίμηρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μια δικογραφία αφορά τον Χρήστο Καλογρίτσα και εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για φοροδιαφυγή ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της αναμονής έκδοσης εισαγγελικής πρότασης. Εάν ο επιχειρηματίας δικαιολογήσει τα ποσά, τότε αυτομάτως θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Στο μεταξύ, δεν έχει σβήσει ακόμη ο απόηχος από τις αποκαλύψεις για τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη που έβαλε στο πόθεν έσχες ο Καλογρίτσας προκειμένου να καλύψει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την τηλεοπτική άδεια που διεκδίκησε.

Με πλούσιο βιογραφικό

Πέρασε, μεταξύ άλλων, από τη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, διατέλεσε μέλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Ηλιούπολης, ήταν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων