Η υπερεκτέλεση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Αύγουστο υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ – ύψους 738 εκατ ευρώ – η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου αντί του Αυγούστου που προέβλεπε ο στόχος, σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τα στοιχεία για την εκτέλεση του προυπολογισμού το οκτάμηνο.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφερόμενοι στην υπέρβαση κατά 464 εκατ. ευρώ των εσόδων το οκτάμηνο έναντι του στόχου σημειώνουν ότι αποτελούν την καλύτερη απάντηση προς την αντιπολίτευση και όσους έσπευσαν πριν ενάμιση μήνα να προεξοφλήσουν κατάρρευση των εσόδων και ενεργοποίηση του κόφτη.

Αναλυτικότερα αναφορικά με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν τα ακόλουθα:

«Τον Αύγουστο 2016 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.932 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ. Η υπερεκτέλεση, δηλαδή, των εσόδων υπερκάλυψε και τη δόση του ΕΝΦΙΑ -εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ- η οποία θα εισπραχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, αντί του Αυγούστου που προέβλεπε ο στόχος.

Επίσης, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29.883 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 464 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την καλύτερη απάντηση και προς την αντιπολίτευση, καθώς και σε όσους έσπευσαν, πριν ενάμιση μήνα, να προεξοφλήσουν κατάρρευση εσόδων του προϋπολογισμού και να κινδυνολογήσουν με ανυπόστατα σενάρια περί ενεργοποίησης του… «κόφτη»!

Υπενθυμίζουμε ότι η οργανωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, στηρίζεται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του τακτικού. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο πρώτος περιλαμβάνει και το ΠΔΕ που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη φορολογία και υπόκειται σε μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις.

Αν κάποιος θέλει να εξετάσει στα σοβαρά την πορεία των εσόδων θα πρέπει να δει τον τακτικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, αν θέλει να παραπλανήσει και να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, θα επικαλεστεί το ΠΔΕ ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί στην εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων.

Συνιστούμε, λοιπόν, σε αντιπολίτευση και συνοδοιπόρους της να μάθουν να διαβάζουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα».