To τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα για τον έλεγχο της διοίκησης της Attica Bank θα παιχτεί σήμερα στη γενική της συνέλευση, αλλά τα αποκαλυπτήρια για τις χορηγήσεις της τράπεζας και τη γενικότερη οικονομική της κατάσταση θα έχουν συνέχεια, καθώς το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος και του SSM αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες στις εισαγγελικές Αρχές.
Το πόρισμα είναι έτοιμο, αλλά όπως διαμηνύουν πηγές από την κεντρική τράπεζα έχει συνταχθεί στα αγγλικά και θα χρειαστεί να μεταφραστεί, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην παράδοσή του στις αρμόδιες Αρχές. Πρόκειται για κείμενο 120 σελίδων που καλύπτει την περίοδο έως τις 31/12/2015 και καταγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες, περιστατικά κακών πρακτικών και παραβιάσεων των τραπεζικών κανόνων στις χορηγήσεις δανείων, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα.
Μεταξύ των πρωταγωνιστών στις χορηγήσεις της τράπεζας, οι πληροφορίες από πηγές που έχουν δει το πόρισμα αναφέρουν ότι περιλαμβάνεται ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας καθώς και άλλοι δύο επιχειρηματίες, o ένας στον κατασκευαστικό τομέα και ο άλλος στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Συνολικά, ο Καλογρίτσας φέρεται να έχει πάρει δάνεια 108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μέσα στο 2016 τα 22,6 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές πρόσφατα είχε υποβάλει και αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση. Πάντως το τελευταίο, που ενδεχομένως συνδέεται με την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας, τώρα έχει παγώσει μετά τις αποφάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος να σταματήσουν οι δανειοδοτήσεις της Attica.
Γενικότερα, στο πόρισμα καταγράφονται περιστατικά δανειοδοτήσεων με αμφισβητήσιμες καλύψεις, με επιτόκια κάτω του κόστους, καθώς και περιστατικά συνεχών ρυθμίσεων οι οποίες δεν εξυπηρετούνταν από τους δανειολήπτες. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας έφτασε το 57%.

Οι εξελίξεις στη γενική συνέλευση σήμερα θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της. Χθες το Διοικητικό της Συμβούλιο συνεδρίασε και εξέλεξε τον Θεόδωρο Πανταλάκη μέλος του και νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, αυτό έγινε ομοφώνως, δηλαδή και με την ψήφο του προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων) Κωνσταντίνου Μακέδου, ο οποίος αρχικά είχε αντιδράσει σε αυτή την επιλογή και είχε υποστηρίξει το δίδυμο Ρουμελιώτη – Σαπουτζόγλου. Η Τράπεζα της Ελλάδος ωστόσο έχει ζητήσει να απομακρυνθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica και ο Μακέδος, ο οποίος δεν πληροί τα κριτήρια της μακρόχρονης τραπεζικής εμπειρίας που θέτει πλέον ο νόμος. Ο Μακέδος έχει απειλήσει ότι αν τον απομακρύνουν θα καταψηφίσει στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων την επιλογή Πανταλάκη.

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος φέρεται να έχει προειδοποιήσει ότι θα τοποθετήσει επίτροπο στην τράπεζα. Η γενική συνέλευση σήμερα το μεσημέρι αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς διαφορετικές δυνάμεις μέσα στην κυβέρνηση έχουν πάρει έως τώρα διαφορετικές θέσεις στο θέμα. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε ταχθεί εξ αρχής με τον Πανταλάκη και την επιλογή αυτή στήριξε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης φέρεται να ήταν πίσω από την πρόταση Μακέδου για το δίδυμο Ρουμελιώτη – Σαπουτζόγλου, που άδειασε τον Δραγασάκη.

Ο Σαπουτζόγλου παραμένει μέχρι στιγμής μέλος του ΔΣ όπως και ο Μακέδος. Αυτοί οι δύο είναι που καλούνται να παραιτηθούν σήμερα. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει την απομάκρυνση και της Αννας Πουσκούρη, κάτι που έγινε ήδη.

ΤΟ ΤΣΜΕΔΕ. Χθες, πάντως, η διοίκηση του ΤΕΕ με επιστολή της στον Στουρνάρα ζήτησε να σταματήσει να υπάρχει κάθε σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής και κάλεσε την κεντρική τράπεζα να ασκήσει το σύνολο των ελέγχων που προβλέπονται από τον νόμο και τους κανονισμούς. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζήτησε να ενημερωθεί το επιμελητήριο –σε περίπτωση που υπάρχουν ευρήματα από τους ελέγχους για τους εκπροσώπους του Ταμείου στη διοίκηση της Τράπεζας μέχρι σήμερα όπως και αν κάτι τέτοιο δεν διαπιστωθεί –ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν σκιές.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο των μηχανικών έχει συνεισφέρει περίπου 800 εκατ. ευρώ στις αλλεπάλληλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ με τη σημερινή τιμή της μετοχής της η περιουσία του έχει συρρικνωθεί σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Πρωταγωνιστέςστις δανειοδοτήσεις

Μεταξύ των πρωταγωνιστών στις χορηγήσεις της τράπεζας, οι πληροφορίες από πηγές που έχουν δει το πόρισμα αναφέρουν ότι περιλαμβάνεται ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας καθώς και άλλοι δύο επιχειρηματίες, o ένας στον κατασκευαστικό τομέα και ο άλλος στον τομέα της ηλιακής ενέργειας