Με διακοπές νερού απειλεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τους οφειλέτες που δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή της να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την εταιρεία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ σκαρφάλωσαν στα 217 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, ενώ τα νοικοκυριά παραμένουν ο μεγάλος ασθενής των πληρωμών και οι δήμοι έχουν φορτώσει την εταιρεία με νέα χρέη συνολικού ποσού άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Ηδη η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει στον καθορισμό πλαισίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε «αφενός να σταθεί στο πλευρό όσων πραγματικά βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας, αφετέρου να εντοπίσει όσους εκ συστήματος δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς την επιχείρηση».

«Πάρα πολλοί θέλουν να πληρώσουν και δεν μπορούν» δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης και υπογράμμισε ότι «η ΕΥΔΑΠ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση, αλλά μια κοινωφελής επιχείρηση η οποία πρέπει να σταθεί δίπλα στους πολίτες».
Ειδικότερα, για τους «κακοπληρωτές εκ συστήματος» τόνισε χαρακτηριστικά πως εφόσον δεν ενταχθούν σε ρύθμιση διακανονισμού των οφειλών τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η σχετική διορία, τότε «θα τους κόψουμε το νερό».
Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τιμολόγια ύδρευσης – αποχέτευσης στην Αττική, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της υπό διαβούλευση πρόσφατης απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων. Με την απόφαση αυτή, όπως διευκρίνισε, ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο σχετική κοινοτική οδηγία (ΕΕ 60/2000) και εναρμονίζεται ο τρόπος τιμολόγησης των υπηρεσιών παροχής ύδατος ανά την επικράτεια και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα τιμολόγια στην Αττική όπου δραστηριοποιείται η ΕΥΔΑΠ, ο Μπενίσης ανέφερε πως «ουδεμία ανατίμηση θα υπάρξει σε αυτά», συμπληρώνοντας πως «για τις άλλες περιοχές δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς θα συμβεί».