Ολοένα και πιο αμφίβολη θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας για πάγωμα της παραγωγής στην προσεχή συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ τόσο εξαιτίας του Ιράν όσο και του Ιράκ.

Το μεν Ιράν δηλώνει ότι θα συμφωνήσει σε πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου μόνο αν του αναγνωριστεί το δικαίωμα να κερδίσει πλήρως το μερίδιο της αγοράς που είχε πριν από την επιβολή των διεθνών κυρώσεων. Το δε Ιράκ ακολουθεί και αυτό επιθετική πολιτική, αφού μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου υπουργού Πετρελαίου Τζαμπάρ αλ Λουαϊμπί ήταν να συμφωνήσει με τις εταιρείες ΒΡ, Shell και Lukoil ώστε να αρχίσουν και πάλι έργα που είχαν παγώσει προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή αργού. Οσο για τη Νιγηρία, εμφανίζεται πρόθυμη να στηρίξει ένα πάγωμα της παραγωγής της στα σημερινά επίπεδα, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 500.000 βαρέλια από την αρχή του έτους εξαιτίας σαμποτάζ στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις.

Από τις 18 Αυγούστου και μετά, το αργό μπήκε σε ανοδική τροχιά καθώς έγινε σπέκουλα πάνω στο σενάριο ότι ο ΟΠΕΚ θα συμφωνήσει σε πάγωμα της παραγωγής. Η πρόταση είχε πέσει στο τραπέζι τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά η συζήτηση για συγκράτηση της παραγωγής ναυάγησε τον Απρίλιο. Τώρα, η στάση του Ιράν όσο και εκείνη του Ιράκ περιπλέκει τις συνομιλίες ενόψει της συνάντησης των μελών του ΟΠΕΚ στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ για την Ενέργεια στις 27-28 Σεπτεμβρίου.

Το καλοκαιρινό ράλι των τιμών του πετρελαίου έχει φτάσει στο τέλος του, σύμφωνα με τους αναλυτές, τόσο επειδή φαντάζει όλο και πιο απίθανο το ενδεχόμενο συμφωνίας για σταθεροποίηση της παραγωγής όσο και εξαιτίας της πορείας του δολαρίου. Χθες, οι τιμές του αργού κυμαίνονταν στα 49,4 δολάρια το βαρέλι (μπρεντ) και στα 47 δολάρια το βαρέλι (ποικιλία WTI).

© Bloomberg News