Από τα μέσα της εβδομάδας και μετά θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Τaxis. Αυτό είναι το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τις κυβερνητικές διαρροές των προηγουμένων ημερών, οι οποίες έφεραν ως ημερομηνία ανάρτησης των εκκαθαριστικών την 29η Αυγούστου.

Υπηρεσιακά στελέχη σημειώνουν πως το χρονοδιάγραμμα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ προβλέπει έναρξη της διαδικασίας ανάρτησης των εκκαθαριστικών –ύστερα από αλλεπάλληλες επαληθεύσεις και τσεκαρίσματα για τη διόρθωση τυχόν λαθών –από μεθαύριο Τετάρτη, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι τα βεβαιωμένα έσοδα θα κινούνται περίπου στα 3,3 δισ. ευρώ. Ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ δεν

θα αλλάξει ούτε το 2017, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του

ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος διαρκώς επαναλαμβάνει –χωρίς να προσδιορίζει όμως τον χρόνο των αλλαγών –ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο ακινήτων, με μικρό αφορολόγητο για όσους έχουν μικρής αντικειμενικής αξίας ακίνητη περιουσία.

Επί του παρόντος, το σίριαλ που στοιχειώνει τα τελευταία καλοκαίρια την κυβέρνηση, η οποία προεκλογικά πρέσβευε την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, προκαλεί για μία ακόμα χρονιά ενδοκυβερνητική τρικυμία όσο δεν βρίσκεται η συνταγή αντικατάστασης του φόρου που θα διασφαλίζει τα απαιτούμενα έσοδα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το 2017 και τα αγροτεμάχια, τα οποία γλίτωσαν στο παρά πέντε φέτος τον συμπληρωματικό φόρο, θα ενταχθούν κανονικά. Στην κατεύθυνση αυτή δείχνει και το νέο εκκαθαριστικό που σχεδίασαν οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, στο οποίο ενσωματώθηκαν νέες στήλες στον πίνακα των αγροτεμαχίων αναφορικά με τον τρόπο προσδιορισμού της αξίας τους.

Φέτος, 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα διαπιστώσουν εντός των ημερών φουσκωμένο σε σχέση με πέρυσι εκκαθαριστικό. Η αιτία της διόγκωσης του φόρου έγκειται στις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης με μείωση του αφορολογήτου για τον συμπληρωματικό φόρο από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ, αύξηση του φόρου για τα οικόπεδα, επιβολή φόρου και στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων και κατάργηση της έκπτωσης 20% για όσους είχαν πέρυσι στην κατοχή τους μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα σπίτια και επαγγελματικά ακίνητα.