Με κύριο αίτημα την άμεση καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις προσέρχεται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στη σύσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον ΓΓΔΕ Γιώργο Πιτσιλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναμένεται να παρουσιάσει η ΕΣΕΕ στη σύσκεψη, η άμεση καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3 – 1,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, καθώς θα έβαζε φρένο στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

EΝΣΤΑΣΕΙΣ. Τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού υποστηρίζει το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, από την άλλη όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών εγείρουν ενστάσεις διαβλέποντας ενδεχομένως κάποια χαρακτηριστικά αμνηστίας στην εν λόγω ρύθμιση.

Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε επιχείρηση η οποία υποχρεωτικά θα πρέπει να διαθέτει μηχάνημα POS θα δηλώσει έναν ειδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό. Στον λογαριασμό αυτό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή κάθε μήνα θα πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι οφειλές προς την Εφορία (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ρυθμίσεις δόσεων), τα ασφαλιστικά ταμεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι μισθοί των εργαζομένων και οι προμηθευτές.

Σε ποσοστό 80%, το μηνιαίο υπόλοιπο του ειδικού λογαριασμού θα είναι ακατάσχετο για παλαιές ληξιπρόθεσμες, εκτός ρύθμισης οφειλές.

Στο υπόλοιπο 20% θα μπορούν να γίνουν κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ παραμένουν στη διάθεση της φορολογικής διοίκησης όλα τα υπόλοιπα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως για παράδειγμα πλειστηριασμοί ακινήτων και κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια προμηθευτών.

ΑΔΕΙΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ. Ο εμπορικός κόσμος υποστηρίζει ότι οι σαρωτικές κατασχέσεις το τελευταίο διάστημα δεν αποδίδουν καθώς οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι άδειοι. Στοιχεία που επικαλείται η ΕΣΕΕ, δείχνουν ότι στο εξάμηνο από τις περίπου 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που εισέρρευσε στα ταμεία της Εφορίας είναι 80 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 90 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη μέση κατάσχεση ανά λογαριασμό στα 530 ευρώ.

Διαφορετική εικόνα έδωσε με συνέντευξή του (στο ΑΠΕ) ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Πιτσιλής υποστηρίζοντας ότι το 70% των κατασχέσεων αφορά ποσά άνω των 3.000 ευρώ.