Στα 328,3 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με το Δελτίου Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ, έναντι 321 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ποσό το οποίο διατέθηκε για την αποπληρωμή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Εξάλλου, για τον ίδιο λόγο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δελτίου, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου αυξήθηκαν στα 3,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου από 2,08 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Πάντως, το Δημόσιο την ίδια περίοδο αύξησε και τα repos, δηλαδή τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα repos έφτασαν τα 12 δισ. ευρώ από 11 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Η μέση διάρκεια δανεισμού του Δημοσίου, σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους, είναι πλέον για τα νέα δάνεια 10,8 χρόνια, ενώ η μέση διάρκεια για το σύνολο του χρέους έχει διαμορφωθεί στα 16,67 χρόνια.

Το 69,1% του ελληνικού χρέους αφορά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ μόλις το 30,9% δάνεια σταθερού επιτοκίου.