Οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο θα πέσουν το 2017, για πρώτη φορά από το 2009, εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία της Βρετανίας, Countrywide Plc.

Ειδικότερα, η Countrywide προβλέπει ότι φέτος η αύξηση των τιμών θα συγκρατηθεί στο 3,5%, ενώ το 2017 θα σημειωθεί πτώση κατά 1,25%. Τον περασμένο Δεκέμβριο η ίδια εταιρεία προέβλεπε αύξηση των τιμών κατά 4% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017.

Ειδικά στις ακριβές περιοχές του Κεντρικού Λονδίνου, η έκθεση της Countrywide προβλέπει ότι οι τιμές θα πέσουν φέτος έως 6% και δεν θα τροποποιηθούν σημαντικά το 2017.

Σύμφωνα με την ανάλυση της επικεφαλής οικονομολόγου της εταιρείας Φιονουάλα Ερλεϊ, η αγορά ακινήτων του Λονδίνου ήδη επηρεάζεται αρνητικά από τις μειωμένες προσδοκίες για τις αποδόσεις των κεφαλαίων, ενώ η αγορά των ακινήτων πολυτελείας έχει υποστεί πλήγμα από τους αυξημένους φόρους επί των πωλήσεων και την υπερπροσφορά. «Ο φόβος του Brexit απλώς προστέθηκε σε όλα αυτά», σύμφωνα με τη Φιονουάλα Ερλεϊ.

Ωστόσο, η ύφεση στην αγορά ακινήτων δεν θα κρατήσει για πολύ. Σύμφωνα με την Countrywide οι τιμές στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 2% το 2018, καθώς η οικονομία θα βελτιώνεται και θα ξεκαθαρίζουν οι λεπτομέρειες για το πώς η Βρετανία θα αποδεσμευθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι μέσες τιμές των σπιτιών σε όλη τη Βρετανία, εξάλλου, αναμένεται να πέσουν 1% το 2017, πριν επιστρέψουν σε αυξητική πορεία το 2018, σύμφωνα με την έκθεση της μεσιτικής εταιρείας. Ειδικά, μάλιστα στις ακριβές περιοχές του κέντρου, θα αυξηθούν κατά 4% το 2018.

Στις αρχές του 2018, οι τιμές θα βρίσκονται σε επίπεδα 15% χαμηλότερα σε σχέση με την κορύφωσή τους το 2014.

© Bloomberg News