Μπορεί οι περισσότερες αγορές της Δυτικής Ευρώπης να έχουν ανακάμψει από το σοκ του Brexit, αλλά η Ιταλία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. Το επερχόμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και η συνεχιζόμενη τραπεζική κρίση κάνουν τους επενδυτές να περιμένουν ακόμη περισσότερες αναταράξεις στις μετοχές.

Ειδικότερα, οι αγορές ανησυχούν για τα υψηλά κόκκινα δάνεια των τραπεζών αλλά και για το ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να κρίνει την τύχη του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Η Citigroup έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα ως τον μεγαλύτερο φετινό κίνδυνο, πλην Βρετανίας, για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Την ίδια στιγμή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας κάνουν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν κεφάλαια και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους έχουν δημιουργήσει κόκκινα δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτόν πολλοί επενδυτές μέσα και έξω από τη χώρα έχουν προχωρήσει στην πώληση μετοχών ιταλικών εταιρειών, κυρίως τραπεζών.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στις μετοχές μεγάλων εταιρειών της Ευρώπης και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανησυχίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι μετοχές της Banca Monte dei Paschi di Siena, που βρέθηκε στην τελευταία θέση των πρόσφατων τεστ κοπώσεως της Ευρώπης, έχουν χάσει το 80% της αξίας τους μέσα στο 2016. Το σχέδιο της τράπεζας να πουλήσει πακέτα κόκκινων δανείων δεν έχει ακόμη καταφέρει να κερδίσει τους επενδυτές. Η Unione di Banche Italiane που έχει υποχωρήσει φέτος κατά 62% ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες απώλειες λόγω υψηλών προβλέψεων για κόκκινα δάνεια.

Την ίδια στιγμή, η πορεία της οικονομίας δεν είναι τόσο καλή όσο θα ήλπιζαν πολλοί. Η ανάπτυξη ήταν μηδενική το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%. Η Τράπεζα της Ιταλίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη φέτος, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ που θα είναι κάτω από το 1%.

© Bloomberg News