Το αποτέλεσμα της άσκησης αντοχής (stress test) 51 τραπεζών από 15 χώρες της Ευρώπης, που καλύπτουν το 70% περίπου του συνολικού ενεργητικού κάθε χώρας, έδειξε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ένα δυσμενές οικονομικό σενάριο έως το 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), η οποία διεξήγαγε την άσκηση.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετείχαν στην άσκηση, καθώς είχαν περάσει από αξιολόγηση πέρυσι.

Ωστόσο, η EBA σημειώνει ότι τα αποτελέσματα για τις επιμέρους τράπεζες διαφέρουν πολύ και θα ενημερώσει τις αρμόδιες εποπτικές αρχές για να εξετάσουν την αντοχή κάθε μίας τράπεζας σε συνθήκες σοκ, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο περιβάλλον και αξιόπιστες δράσεις των διοικήσεών τους.

Τη χειρότερη επίδοση, όπως προκύπτει από την άσκηση, έχει η ιταλική τράπεζα Monte die Paschi, για την οποία διαπιστώθηκε αρνητικός δείκτης κεφαλαίων 2,44%.

Στις τράπεζες με σχετικά χαμηλά κεφάλαια συγκαταλέγεται και η Deutsche Bank, η οποία έχει δείκτη 7,81% που είναι ο δέκατος χαμηλότερος από τις 51 τράπεζες.

Ο μέσος κεφαλαιακός δείκτης των τραπεζών στο τέλος του 2018 εκτιμάται στο 9,4%, με βάση το δυσμενές σενάριο.

Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ

H άσκηση αντοχής στην οποία υποβλήθηκαν 51 ευρωπαϊκές τράπεζες (από τις οποίες οι 37 της Ευρωζώνης), δείχνει βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ειδικότερα, η ΕΚΤ σημειώνει:

-Οι τράπεζες είναι σε θέση να απορροφούν καλύτερα τις οικονομικές διαταραχές σε σύγκριση με την άσκηση του 2014.

-37 τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ συμμετείχαν στην εν λόγω άσκηση σε επίπεδο ΕΕ με έναν ισχυρό μέσο δείκτη κεφαλαίου CET1 στο 13%.

-Υπό το δυσμενές σενάριο, η μέση μείωση του κεφαλαίου CET1 ήταν 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Οι μέσοι δείκτες κεφαλαίου CET1 είναι στο 9,1%, δηλαδή παραμένουν υψηλότεροι από τους δείκτες της άσκησης του 2014.

-Δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας των τραπεζών. Τα αποτελέσματα δεν θα ενσωματωθούν αυτομάτως στις αποφάσεις της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP) του 2016.

-Οι συνολικές προσδοκίες όσον αφορά το εποπτικό κεφάλαιο για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές σε σύγκριση με το 2015.

Danièle Nouy: Ο τραπεζικός τομέας είναι σήμερα πιο ανθεκτικός

«Τα αποτελέσματα αντανακλούν το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι τράπεζες άντλησαν σημαντικά κεφάλαια και προχώρησαν σε περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους», δήλωσε η Danièle Nouy, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Ο τραπεζικός τομέας είναι σήμερα πιο ανθεκτικός και μπορεί να απορροφά καλύτερα τις οικονομικές διαταραχές από ό,τι δύο χρόνια πριν», συμπλήρωσε.