Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Εγκλημα στον Κυβερνοχώρο» κατατέθηκε χθες στη Βουλή τροπολογία με τα αντισταθμιστικά μέτρα που αφορούν όσους στερούνται το ΕΚΑΣ και ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν για συγκεκριμένες ομάδες μέχρι την τελική κατάργηση του επιδόματος το 2019, όπως είναι ανάπηροι και ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων, και για όλους τους υπόλοιπους μόνο για το 2016.

Σύμφωνα με την τροπολογία, μέχρι και την τελική κατάργηση του ΕΚΑΣ προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Ειδικότερα σε περίπτωση που η κατάργηση της καταβολής του ΕΚΑΣ αφορά και τους δύο συζύγους, χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα και θα είναι το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό.

Στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.

Επίσης, μόνο για το έτος 2016 θεσπίζονται: απαλλαγή από την καταβολή της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως, καθώς και χορήγηση μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας σε όλους όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ από 115 ευρώ μηνιαίως και άνω.

Η αξία της κάρτας θα είναι ισόποση με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας από το ΕΚΑΣ. Οι διατάξεις αυτές θα ξεκινήσουν να ισχύουν από την 1η Αυγούστου 2016, ενώ οι λεπτομέρειες της εφαρμογής των μέτρων αυτών θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Επίσης, με άλλη τροπολογία το αγγελιόσημο καταργείται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016 αντί της 1ης Αυγούστου 2016 που προέβλεπε ο αρχικός νόμος Κατρούγκαλου.