Μπορεί η ανεργία στην Ισπανία να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, αλλά οι προσπάθειες που κάνει η χώρα για αύξηση της απασχόλησης και η θετική πορεία της οικονομίας φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα.

Τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η εθνική στατιστική υπηρεσία από τη Μαδρίτη δείχνουν ότι παρά το χωρίς προηγούμενο πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων επτά μηνών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η ανεργία στην Ισπανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι χρόνων. Πλέον διαμορφώνεται στο 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία του δεύτερου φετινού τριμήνου. Το πρώτο τρίμηνο η ανεργία στη χώρα είχε διαμορφωθεί στο 21%. Τα νέα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του Bloomberg και προέβλεπαν ότι το δεύτερο τρίμηνο η ανεργία στη χώρα θα διαμορφωνόταν σε 20,3%.

Παρ’ όλα αυτά 4,57 εκατ. Ισπανοί και Ισπανίδες εξακολουθούν να βρίσκονται έξω από την αγορά εργασίας, αν και ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 216.700 άτομα σε σύγκριση με το πρώτο φετινό τρίμηνο. Η μείωση της ανεργίας αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στον τουριστικό κλάδο ενόψει του καλοκαιριού, αλλά και στις λιανικές πωλήσεις που αυτή την περίοδο γνωρίζουν μεγαλύτερη άνθηση.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ο εκτελών χρέη υπουργού Οικονομίας της χώρας Λουίς ντε Γκίντος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους η ανεργία στην Ισπανία θα πέσει κάτω από το 20%.

Πάντως, η διαφορά του ποσοστού ανεργίας στην Ισπανία σε σύγκριση με τη Γερμανία εξακολουθεί να είναι τεράστια. Είναι ενδεικτικό ότι στη Γερμανία η απασχόληση σημείωσε νέα αύξηση τον Ιούλιο με αποτέλεσμα η ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα –σε μόλις 6,1%. Στη Γερμανία ο αριθμός των ανέργων διαμορφώνεται σε 2,682 εκατ.

© Bloomberg News

Συνολικά τους τελευταίους 12 μήνες έχουν δημιουργηθεί στην Ισπανία 434.400 νέες θέσεις εργασίας, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίστηκε παρά την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα μόλις έξι μηνών.