Τη χρηματοδότηση 800 επενδυτικών σχεδίων που εκκρεμούν από τον παλαιό επενδυτικό νόμο εξήγγειλε η κυβέρνηση, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει μηδενική απορροφητικότητα των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, γεγονός που επιδεινώνει τις συνθήκες ύφεσης στην οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε χθες ότι η αξιολόγηση των 800 σχεδίων θα γίνει με τη συνδρομή 200 εξωτερικών συνεργατών και πως ήδη έχει γίνει ιεράρχηση των επενδύσεων. Πρώτες οι συγχρηματοδοτούμενες, θα ακολουθήσουν επενδύσεις σε εννέα νησιά της χώρας που έχουν πληγεί από την κρίση και το Μεταναστευτικό την τελευταία διετία, οι μεταποιητικές επενδύσεις και οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά.

Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος καθώς έως τα τέλη του μήνα πρόκειται να ψηφιστεί σειρά από διοικητικές πράξεις για την ενεργοποίησή του, ενώ θα προκηρυχθούν και τα τέσσερα από τα οκτώ ειδικά καθεστώτα του νόμου που αφορούν χρηματοδοτήσεις γενικής επιχειρηματικότητας όπως ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επενδύσεις μείζονος μεγέθους. Για τις αλλαγές που αναμένονται στον νόμο Δένδια, ο οποίος αφορά τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και τις οφειλές προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου.

«Εχουμε προχωρήσει και δουλεύουμε αυτό το διάστημα προκειμένου να καταλήξουμε κατά τον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης στην οριστική μορφή που θα έχει αυτή η ρύθμιση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι στη νέα διαπραγμάτευση θα συμπεριληφθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και αφορούν τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο. Ωστόσο δεν δεσμεύτηκε σε χρονοδιάγραμμα για το πότε ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ σε ερώτηση για τον χρόνο που αναμένεται ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών περιορίστηκε στο ότι δεν μπορεί να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Επίσης χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού παρουσίασε έναν απολογισμό σχετικά με τις τέσσερις πρώτες προσκλήσεις του ΕΠΑνΕΚ αλλά και τις επικείμενες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας. Οπως είπε ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων έφτασε το ένα δισ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των επενδυτικών σχεδίων που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τον πρώτο κύκλο των τεσσάρων προγραμμάτων υπολογίζεται σε 8.500 έως 9.500. Ο ελάχιστος συνολικός προϋπολογισμός των επιχειρήσεων που θα επιδοτηθούν φτάνει τα 522 εκατ. ευρώ και οι νέες θέσεις εργασίας υπολογίζονται σε 15.000.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Β’ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για τη μηδενική, όπως σημειώνει, απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις προσκλήσεις των προγραμμάτων, στις αξιολογήσεις αλλά και στην έναρξη υλοποίησης εγκεκριμένων σχεδίων. Οπως αναφέρει ο Χατζηδάκης, «τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η απορρόφηση στα τομεακά προγράμματα φτάνει το 1,78% που αντιστοιχεί σε δαπάνες 225 εκατ. ευρώ, ενώ στα περιφερειακά προγράμματα η απορρόφηση είναι 0,87% που αντιστοιχεί σε 47 εκατ. ευρώ. Τονίζει μάλιστα ότι αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση παρέλαβε το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ εγκεκριμένο και για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις καταφεύγει σε συγκρίσεις με προηγούμενες περιόδους, που είναι όμως άστοχες καθώς τα ελληνικά προγράμματα στην παρούσα περίοδο είχαν εγκριθεί πολύ νωρίτερα.