Την υιοθέτηση μέτρων για την τόνωση της οικονομίας ύψους 28 τρισ. γεν (265 δισ. δολάρια) ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια να ενισχυθεί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει τη χορήγηση 13 τρισ. γεν σε «δημοσιονομικά μέτρα», όπως ανέφερε ο Αμπε. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πρόσθεσε ότι το πακέτο των μέτρων μπορεί να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να έχει ακόμη αποφασιστεί πόση ακριβώς θα είναι η αύξηση των δαπανών.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται με τους ρυθμούς που θα ήθελε το Τόκιο και τα κεφάλαια για έξτρα δαπάνες μοιάζει να είναι περιορισμένα, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάλυσή της η Mizuho Securities. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για το νέο πακέτο αύξησης των δαπανών υποστηρίζοντας ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι επενδύσεις σε υποδομές.

Εχουν γίνει πολλές εικασίες για το πόσο θα προσπαθήσει να αυξήσει τις δαπάνες η κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Η εφημερίδα «Nikkei» έγραψε ότι οι νέες αυτές δαπάνες μπορεί να ανέλθουν στα 6 τρισ. γεν. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Τόκιο εξετάζει να αυξήσει τις δαπάνες για το τρέχον οικονομικό έτος κατά 3 τρισ. γεν. Στις αρχές του μήνα ο Αμπε είχε συναντήσει τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι και είχαν μιλήσει για τις προσπάθειες που κάνει η χώρα να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας κινδυνεύει επειδή η ζήτηση των προϊόντων της από το εξωτερικό έχει μειωθεί και η φετινή ενίσχυση της ισοτιμίας του γεν κάνει τα προϊόντα αυτά λιγότερο ελκυστικά για εξαγωγές. Την ίδια ώρα η κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη πορεία, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται σημαντικά οι μισθοί και τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

© Bloomberg News