Πυρετός επικρατεί στο ξενοδοχείο των Κανάριων Νήσων όπου εργάζεται η Αλμουδένα Μαρτίν για να εξυπηρετηθούν οι νέες αφίξεις. Εκεί οι κρατήσεις είναι αυξημένες φέτος έως 20% καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης και η αστάθεια στην Τουρκία κάνουν πολλούς ταξιδιώτες να στρέφονται περισσότερο για τις διακοπές τους προς την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Είχαμε πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και χρειάστηκε να προσλάβουμε επιπλέον προσωπικό, και να ξανακάνουμε τον προγραμματισμό μας για το καλοκαίρι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την επιπλέον ζήτηση» λέει η υποδιευθύντρια των Seaside Hotels που λειτουργούν στα νησιά δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων. «Εχουμε επίσης πελάτες που έχουν μείνει σε εμάς δύο φορές φέτος επειδή είμαστε ασφαλής προορισμός» προσθέτει.

Μετά τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η Ισπανία και η Πορτογαλία περιμένουν ότι θα καταγράψουν φέτος αύξηση ρεκόρ στον τουρισμό καθώς οι ταξιδιώτες στρέφονται σε προορισμούς που θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλείς.

«Η Πορτογαλία θεωρούνταν πάντα ως ασφαλής προορισμός» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας Μανουέλ Καλντέιρα Καμπράλ σε συνέντευξη που παραχώρησε. Η χώρα του τώρα προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και του χειμώνα.

Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αφού από εκεί προέρχεται το 10% του συνολικού ΑΕΠ κάθε χώρας. Φέτος στην Ισπανία οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 7,4%. Επίσης οι δαπάνες των τουριστών ήταν αυξημένες κατά 7,8% όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και τον μήνα Μάιο. Το ίδιο διάστημα οι διανυκτερεύσεις ξένων στην Πορτογαλία παρουσίασαν αύξηση κατά 13%.

Το αντίθετο έχει συμβεί στη Γαλλία και την Τουρκία με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μείωση ακόμη και 40% των εσόδων από τον τουρισμό. Στη Γαλλία, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, το τέταρτο περσινό τρίμηνο σημειώθηκε μείωση των ξένων επισκεπτών κατά 8,7%. Η μείωση αυτή καταγράφηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι από τις οποίες υπήρξαν 130 θύματα. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά θεωρείται πλέον από πολλούς ως «εμπόλεμη ζώνη» και πολλές οικογένειες από την Ευρώπη που ήθελαν να επισκεφθούν τη χώρα τώρα στρέφονται για τις διακοπές τους κυρίως προς την Ισπανία.

© Bloomberg News