Πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 250 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων και φθάνουν έως τα 2.000 ευρώ, σε περίπτωση όπου διαπιστωθεί επανάληψη της παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων μέσα σε μία πενταετία, έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν οι ελεγκτές της Φορολογικής Διοίκησης. Τα νέα πρόστιμα ενεργοποιήθηκαν από χθες με σχετική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, πριν καλά καλά ψηφιστεί η σχετική διάταξη νόμου η οποία αποτυπώνεται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Η βιασύνη της ΓΓΔΕ προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες εκνευρισμό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς θεωρήθηκε ότι ο Γιώργος Πιτσιλής προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Φορολογικών Περιφερειών είχε δώσει οδηγίες για τη διενέργεια εντατικών ελέγχων για τη μη έκδοση αποδείξεων, επισημαίνοντας ότι «το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος». Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν, οι ελεγκτές θα πρέπει να έχουν ως στόχο όχι απλώς την επιβολή προστίμου αλλά τη συλλογή πληροφοριών ώστε να αξιοποιούν νέες τεχνικές ελέγχου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οσον αφορά την ενεργοποίηση των ισχυουσών διατάξεων αναφορικά με το κλείσιμο καταστημάτων, ο Γιώργος Πιτσιλής ζήτησε αυτό να γίνεται με σύνεση και μόνο για σοβαρές παραβάσεις. «Στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε όλα τα καταστήματα, αλλά ο παραδειγματισμός. Να μην κλείσουμε δηλαδή το καφενεδάκι και να αφήνουμε να λειτουργεί δίπλα του ο μεγάλος φοροφυγάς» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Στο μέτωπο των προστίμων, οι υπό ψήφιση διατάξεις προβλέπουν πρόστιμο ίσο με το ήμισυ του αναλογούντος ΦΠΑ στις αποδείξεις οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο από 250 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 500 ευρώ αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Αν επαναληφθεί η ίδια παράβαση μέσα σε μία πενταετία τα πρόστιμα διπλασιάζονται, ενώ σε περίπτωση διπλής υποτροπής τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται φθάνοντας τα 1.000 και τα 2.000 ευρώ αντίστοιχα.

Για παράδειγμα, αν σε φορολογούμενο που υποχρεούται σε τήρηση απλογραφικού λογιστικού συστήματος οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι δεν έχει εκδοθεί ένα φορολογικό στοιχείο αξίας 3.000 ευρώ (ΦΠΑ 720 ευρώ), το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 360 ευρώ. Αν όμως σε φορολογούμενο υπόχρεο στην τήρηση απλογραφικού συστήματος διαπιστωθεί η μη έκδοση πέντε αποδείξεων συνολικής αξίας 200 ευρώ, στις οποίες αντιστοιχεί ΦΠΑ 26 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στα 250 ευρώ.