Αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός των εταιρειών που αντιλαμβάνονται τη σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα την κατατάσσουν πλέον αρκετά ψηλά στις επιχειρηματικές τους δράσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΚΕ θεωρείται έως και παρά πολύ σημαντική για τις 9 στις 10 επιχειρήσεις φέτος, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση με το 2015.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα πρωτογενούς έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε επιχειρήσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία ICAP για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Ομως, αν και οι ελληνικές εταιρείες έχουν αντιληφθεί τη χρησιμότητα της ΕΚΕ, οι μεγάλες εταιρείες θεωρούν ότι δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων μικρών και μεγάλων.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Είναι ενδεικτικό ότι η μία στις δύο επιχειρήσεις εκτιμά ότι ο βαθμός διείσδυσης και εφαρμογής πρακτικών ΕΚΕ κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, με μόλις το 6% των συμμετεχόντων στην έρευνα να θεωρεί ότι εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, τα ποσοστά στη συγκεκριμένη ερώτηση της έρευνας παραμένουν στα ίδια επίπεδα την τελευταία πενταετία, γεγονός που καταδεικνύει τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για την ανάπτυξη της ΕΚΕ στην Ελλάδα, καθώς και τη στασιμότητα που παρατηρείται στον βαθμό υιοθέτησής της.

Κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες στην υλοποίηση προγραμμάτων ΕΚΕ από τις επιχειρήσεις είναι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία και το οικονομικό κόστος με ποσοστά 21% και 19% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η έλλειψη κινήτρων με 16% και η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών με 15%.

ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. Ωστόσο για τις επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης οι δράσεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό καλύπτουν το μεγαλύτερο μερίδιο των δράσεων ΕΚΕ με ποσοστό 34% για το 2016 στον συνολικό τους προϋπολογισμό εταιρειών για ΕΚΕ, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι εργοδότες προσπαθούν να διατηρήσουν ικανοποιημένους τους εργαζομένους, βελτιώνοντας το εργασιακό περιβάλλον με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Από την έρευνα, ωστόσο, προκύπτει ότι δίνουν μεγάλη βαρύτητα και στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο καθώς δράσεις που αφορούν την κοινωνία καταλαμβάνουν μερίδιο 33%, ενώ ακολουθούν το περιβάλλον με 22% και, τέλος, η αγορά με 11%.

Από τις κυριότερες πρακτικές ΕΚΕ που εφαρμόζονται από τις εταιρείες είναι η εφαρμογή συστήματος διαχείρισης-διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων τους (94%), ενώ η παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους εργαζομένους αφορά περίπου τις 9 στις 10 εταιρείες (87%) και τα εσωτερικά προγράμματα ανακύκλωσης στο 82%.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ. Οσον αφορά τα οφέλη από την ΕΚΕ, σύμφωνα με την έρευνα της ICAP, οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη σημασία της για την κοινωνία και για τις ίδιες. Η μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών του δείγματος (91%), όπως και πέρυσι, αξιολόγησε με τον μεγαλύτερο βαθμό σημαντικότητας («πάρα πολύ» και «πολύ») τη «συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο» ως το κυριότερο όφελος που έχουν (ή προσδοκούν) από τις πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η «προσέλκυση και διατήρηση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού» αξιολογήθηκε ως «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό όφελος από το 84% των εταιρειών. Ακολούθησαν η «ενίσχυση και η προστασία της εταιρικής εικόνας (φήμη, brands κ.λπ.)», τα «υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και σταθερότητας των πελατών» και η «βελτίωση της απόδοσης παραγωγικότητας των εργαζομένων» με ποσοστά 82%, 80% και 62% αντίστοιχα.

Η έρευνα καταλήγει ότι σε κάθε περίπτωση η ΕΚΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απλά ως πρόσθετο κόστος, αλλά ως επένδυση με συγκεκριμένους στόχους, μετρήσιμα αποτελέσματα και οφέλη, που αφορούν τόσο την ίδια την επιχείρηση όσο και το κοινωνικό σύνολο. Ως εκ τούτου, κρίσιμα σημεία θεωρούνται η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των καταναλωτών, η εκπαίδευση των στελεχών των επιχειρήσεων και η υιοθέτηση κατάλληλων πρωτοβουλιών και στρατηγικών από την πλευρά της πολιτείας που θα ενθαρρύνουν μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των βέλτιστων πρακτικών ΕΚΕ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 85 επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας (βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες) που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια από τη Διεύθυνση Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP Group στο διάστημα 17 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2016.