Από την ερχόμενη Δευτέρα τα αστεία πρόστιμα τα οποία επέβαλλαν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κάθε φορά που εντόπιζαν έναν επιτηδευματία να μην εκδίδει αποδείξεις παραχωρούν τη θέση τους σε ελάχιστο πρόστιμο 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού συστήματος και 500 ευρώ για όσους έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικού συστήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία την οποία συνυπογράφουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τρύφων Αλεξιάδης έρχεται να διορθώσει μια γκάφα ολκής –πρόστιμα δυσανάλογου μικρού ύψους σε σχέση με την παράβαση -, η οποία, όπως αναγνωρίζεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «συνέβαλε στην καλλιέργεια αίσθησης ατιμωρησίας στους φορολογουμένους».

Εξακολουθεί όμως να μην παρεμβαίνει στην αδυναμία επιβολής προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων σε επαγγελματίες οι οποίοι απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, μεταξύ των οποίων οι γιατροί αλλά και επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές νομίμως απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, όχι όμως και από την υποχρέωση έκδοσης απόδειξης. Η διάταξη η οποία κατατέθηκε στη Βουλή συναρτά την επιβολή προστίμου με την μη έκδοση ή λήψη ανακριβούς στοιχείου για πράξη η οποία επιβαρύνεται με ΦΠΑ, αφήνοντας στο απυρόβλητο πράξεις οι οποίες δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Οι διατάξεις της τροπολογίας ορίζουν ότι σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Στο πρώτο σκέλος της η τροπολογία δεν έχει την παραμικρή διαφοροποίηση σε σχέση με τα ισχύοντα έως σήμερα.

Στη συνέχεια όμως καθιερώνονται νέα κατώτατα όρια ανά φορολογικό έλεγχο και ορίζεται ότι το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από 250 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Μάλιστα, σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης τα πρόστιμα διπλασιάζονται (τα 250 ευρώ γίνονται 500 και τα 500 ευρώ αυξάνονται αυτόματα σε 1.000 ευρώ), ενώ σε περίπτωση νέας υποτροπής τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται (τα 250 ευρώ γίνονται 1.000 και τα 500 ευρώ αυξάνονται σε 2.000 ευρώ κατώτερου προστίμου).

Παράδειγμα. Σήμερα, ένα συνεργείο ελεγκτών της Εφορίας, το οποίο διαπιστώνει για παράδειγμα ότι σε ένα καφέ δεν έχουν εκδοθεί επτά αποδείξεις στις οποίες αντιστοιχεί ΦΠΑ 32 ευρώ, θα βεβαιώσει την παράβαση και θα επιβάλλει πρόστιμο 16 ευρώ (το ήμισυ του αναλογούντος ΦΠΑ). Το πιθανότερο είναι ότι ο παραβάτης, μετά την αποχώρηση των ελεγκτών, θα πληρώσει το πρόστιμο και θα συνεχίσει να μην εκδίδει αποδείξεις.

Με το νέο σύστημα, από την ερχόμενη Δευτέρα, το ελάχιστο πρόστιμο θα είναι 250 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής θα αυξάνεται σε 500 ευρώ.