Ελάχιστα ποσά προστίμων ύψους 250 ευρώ και 500 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης, προβλέπει για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

Στην τροπολογία που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ορίζεται κατά τη διαπίστωση μη έκδοσης αποδείξεων οι ελεγκτές θα εξακολουθούν να επιβάλλουν πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που αναλογεί στη συναλλαγή, αλλά το ύψος τους δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τους υπόχρεους διπλογραφικών βιβλίων.

Τα πρόστιμα αυτά θα διπλασιάζονται, αν διαπιστωθεί υποτροπή από την επιχείρηση, μέσα σε μία πενταετία και θα τετραπλασιάζεται, αν υπάρξουν ανάλογες παραβάσεις περισσότερες φορές.

Την αυστηροποίηση των προστίμων είχε ουσιαστικά προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων που είχε προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, μετά τη μείωσή τους στο παρελθόν.

Τα νέα πρόστιμα θα τεθούν σε ισχύ από 25 Ιουλίου και αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό «όπλο» στα χέρια των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων, που, αυτή την περίοδο, πραγματοποιούν ελέγχους με επίκεντρο τις τουριστικές και άλλες περιοχές με υψηλό βαθμό παραβατικότητας.