Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η ιδέα για απευθείας παροχή χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε κυβερνήσεις ή πολίτες –τα λεγόμενα «χρήματα από το ελικόπτερο» –έμοιαζε υπερβολική. Σήμερα όμως όλο και περισσότερο οικονομολόγοι και πολιτικοί αρχίζουν να αγκαλιάζουν εναλλακτικές ιδέες για την τόνωση της οικονομίας.

Η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση ισχυροποιεί την ιδέα να υπάρχει νέα αύξηση στη στήριξη της οικονομίας μέσω αντισυμβατικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Για να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη της πολιτικής ενοποίησης από την πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας.

Τα λεγόμενα «χρήματα από το ελικόπτερο», μια ιδέα που παρουσίασε μεταφορικά το 1969 ο Μίλτον Φρίντμαν, θα αποτελούσε μεγάλη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής που ασκείται σήμερα. Μια τέτοια προσέγγιση θα έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι οι μόνες που έχουν πια δύναμη να τονώσουν την οικονομία. Ομως είναι οι εκλεγμένες κυβερνήσεις εκείνες οι οποίες φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη να αποφασίσουν να εφαρμόζουν δημοσιονομικές πολιτικές που θα είναι υπέρ της ανάπτυξης.

Μια άλλη προσέγγιση με λιγότερους κινδύνους θα ήταν να αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες για υποδομές. Ομως αυτό δεν έχει γίνει στην Ευρώπη στην οποία για χρόνια εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας και μείωσης των κρατικών χρεών. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες επιλογές από όσες έχει σήμερα. Η ψήφος για το Brexit είναι συναγερμός που δείχνει πού μπορεί να πάει η ευρωπαϊκή οικονομία. Οι αντισυμβατικές εποχές που ζούμε απαιτούν την εξέταση αντισυμβατικών λύσεων.

Η Λόρα Τάισον έχει διατελέσει επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ και είναι καθηγήτρια στο Haas School of Business και στο University of California, Berkeley.

Ο Ερικ Λαμπαγιέ είναι πρόεδρος της McKinsey Global Institute