Πρωτοβουλία για τη στήριξη του τουρισμού σε τέσσερα νησιά του Αιγαίου που «χτυπήθηκαν» περισσότερο από το προσφυγικό, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι κρατήσεις επισκεπτών από το εξωτερικό, ανακοίνωσαν από κοινού η Attica Group και οι τοπικές δημοτικές αρχές και ενώσεις ξενοδόχων.

Η δράση αφορά συγκεκριμένα τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου και της Κω, προς τα οποία η μετάβαση για τις καλοκαιρινές διακοπές (και η επιστροφή) με τα πλοία της Blue Star Ferries, από σήμερα θα κοστίζει φθηνότερα κατά 30%. Η έκπτωση αυτή θα παρέχεται στα εισιτήρια όλων των επιβατών, των Ι.Χ αυτοκινήτων και των μοτοσυκλετών.

Βασική προϋπόθεση για την παροχή της έκπτωσης, είναι οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν στα κατά τόπους συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά πρακτορεία κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ( π.χ. απόδειξη, voucher κ.λ.π), που να επιβεβαιώνει ότι έγιναν ή θα γίνουν τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο κατάλυμα, σε κάποιον από τους τέσσερις προορισμούς.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος για τον τουρισμό, που δημιουργήθηκε στα τέσσερα νησιά, λόγω της προσφυγικής κρίσης», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Group, κ. Σπυρίδων Πασχάλης, στη διάρκεια παρουσίασης της πρωτοβουλίας, οποία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τις τοπικές ενώσεις ξενοδόχων.

«Δυστυχώς, λόγω του προσφυγικού, ένα μεγάλο μέρος των κρατήσεων από το εξωτερικό έχει χαθεί, όμως ευτυχώς δεν έχει χαθεί ακόμα ο εσωτερικός τουρισμός», τόνισε ο δήμαρχος Χίου κ. Εμμανουήλ Βουρνούς και πρόσθεσε: «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα νησιά μας βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, κυρίως λόγω των προσφυγικών ροών και της αρνητικής δημοσιότητας».
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Λέσβο, όπου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Στρατή Τζίμα, ο εισερχόμενος τουρισμός έχει πληγεί λόγω του προσφυγικού. «Από τη Λέσβο πέρασαν περίπου 550.000 πρόσφυγες, όμως χάρη στις δομές που δημιούργησε η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κινδύνεψε ούτε στιγμή η ασφάλεια και η υγεία κανενός», είπε ο κ. Τζίμας και πρόσθεσε: «Σήμερα, ο επισκέπτης δεν συναντά πρόσφυγες καθώς έχουν ενταχθεί σε δύο κέντρα υποδοχής». Το ίδιο συμβαίνει και στη Λέρο, όπου σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού κ. Μιχάλη Κόλλια, «οι πρόσφυγες δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τις διακοπές και την ασφάλεια των επισκεπτών».

Επίσης, στην Κω, που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Ηλία Σηφάκη, δέχεται κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκατ. ξένους τουρίστες και αποτελεί τον τέταρτο πιο δημοφιλή προορισμό της χώρας, «η ασφάλεια των επισκεπτών είναι δεδομένη».

Πάντως, το σύνολο των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Πολιτεία δεν έχει κάνει το παραμικρό μέχρι σήμερα προκειμένου να ενισχύσει τις μετακινήσεις προς τα τέσσερα νησιά, έστω και μέσω των κονδυλίων που διαθέτει για την επιδότηση των άγονων γραμμών. «Αντίθετα, την ώρα που καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ, κόβουν και τα κονδύλια των άγονων γραμμών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζίμας.

Πώς διαμορφώνονται από σήμερα οι τιμές των εισιτηρίων απλής μετάβασης για Χίο, Μυτιλήνη, Λέρο και Κω.

Επιβάτες

Αρχική τιμή Νέα τιμή

Χίος 41,50 € 29.50 €

Μυτιλήνη 46 € 32.50 €

Λέρος 41,50 € 29,50 €

Κως 54,50 € 38,50 €

Οχήματα

Χίος 82.50 € 58 €

Μυτιλήνη 94 € 66.50 €

Λέρος 104.50 € 73.50 €

Κως 104.50 € 73.50 €