Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέτρεψε πιεστικά την Τετάρτη την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, διαμηνύοντας ότι εάν χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης, οι όροι θα είναι εξαιρετικά σκληροί.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προσπαθεί να ανατρέψει τις πολιτικές λιτότητας της προκατόχου της, κι έχει στόχο να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας της μέσω της ανάπτυξης και της τόνωσης της ζήτησης, δημιουργώντας ένα παράδειγμα για άλλες χώρες της ευρωζώνης που είχαν υπαχθεί σε προγράμματα στήριξης.

«Η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα μεγάλο σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της», τόνισε όμως ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

«Θα μπορούσε να αναγκαστεί να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο θα λάβει. Αλλά οι όροι θα ήταν εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οταν δημοσιογράφοι επανήλθαν κάνοντας πιεστικές ερωτήσεις σχετικά, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι η Λισαβόνα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και συμμορφωθεί προς τους κανόνες της ΕΕ.

«Αυτοί (σ.σ. οι Πορτογάλοι) δεν το θέλουν (σ.σ. να υπάρξει νέο πρόγραμμα) και δεν θα το χρειαστούν, εάν τηρήσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες», ανέφερε.

Αντιδράσεις από τη Λισαβόνα

Η πορτογαλική κυβέρνηση επιμένει ότι θα τηρήσει τον καθορισμένο στόχο για το έλλειμμα (2,2% του ΑΕΠ), το οποίο προβλέπεται να είναι υποδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ διαβεβαιώνει πως δεν είναι απαραίτητα νέα μέτρα, καθώς ο προϋπολογισμός εκτελείται όπως προβλέπεται το πρώτο πεντάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας διαβεβαίωσε ότι η Λισαβόνα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει νέο πρόγραμμα, εργάζεται για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τις Βρυξέλλες και για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα.

«Σε ό,τι αφορά τα σχόλια που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μολονότι ο ίδιος αμέσως τα διόρθωσε, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως δεν εξετάζεται κανένα νέο πρόγραμμα για την Πορτογαλία», υπογραμμίζεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών.

«Το υπουργείο επαναβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της προς την Ευρώπη, προς το Κοινοβούλιο και προς τους Πορτογάλους», προστίθεται.

Ορισμένοι πορτογάλοι πολιτικοί έσπευσαν να επικρίνουν τις δηλώσεις που έκανε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο Κάρλος Σέζαρ, πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος, σχολίασε ότι δηλώσεις αυτού του είδους οδηγούν «δυστυχώς όλο και περισσότερους ευρωπαίους πολίτες να υψώνουν τη φωνή τους» εναντίον της «επίμονης και παράλογης αλαζονείας» της ΕΕ.