Φουσκώνει το οικονομικό άνοιγμα του ομίλου Μαρινόπουλου, που φθάνει πλέον τα 1,81 δισ. ευρώ, μετά και την υποβολή χθες τριών νέων αιτήσεων υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πρόκειται για τις Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ, που ασκεί διοίκηση επί του ομίλου (με οφειλές 196 εκατ. ευρώ), την Express Μ ΑΕ με 160 καταστήματα και χρέη 275 εκατ. ευρώ, καθώς και την ΞΥΝΟΣ ΑΕ με 19 μικρά σουπερμάρκετ και υποχρεώσεις 19,6 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η κρίσιμη μάχη για τη σωτηρία της Μαρινόπουλος θα δοθεί αύριο στο Πρωτοδικείο και όλα δείχνουν ότι η εταιρεία θα έχει σύμμαχο το Δημόσιο, τις πιστώτριες τράπεζες και έναν σημαντικό αριθμό μεγάλων προμηθευτών.

Ταυτόχρονα, καταγγελίες και μηνύσεις για κακοδιαχείριση εκ μέρους της διοίκησης της Μαρινόπουλος έρχονται καθημερινά στο φως, γεγονός που ανάγκασε χθες την εταιρεία να εκδώσει ανακοίνωση όπου επισημαίνει ότι συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της αλλά και πως η προσφυγή στο άρθρο 99 είναι μονόδρομος.

Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν στο γεγονός ότι οι τράπεζες, το ΙΚΑ, το Δημόσιο και αρκετές από τις μεγάλες επιχειρήσεις-πιστωτές της Μαρινόπουλος αναμένεται αύριο να συμπαραταχθούν με πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ του αιτήματος της αλυσίδας να πάρει την προσωρινή διαταγή απαγόρευσης καταδιωκτικών μέτρων και να κερδίσει έτσι πολύτιμο χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Νοέμβριο. Ο στόχος της Μαρινόπουλος είναι να επιχειρήσει στο μεσοδιάστημα να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της ή με επενδυτή και να υποβάλει αναλυτικό σχέδιο εξυγίανσης στο δικαστήριο. Αυτό ακριβώς άφηναν να εννοηθεί χθες στελέχη τα οποία συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους της Μαρινόπουλος, της Σκλαβενίτης, του υπουργείου Εργασίας και των τραπεζών.