Σημειώστε στο ημερολόγιο την 31η Ιανουαρίου 2018. Αυτή είναι η συντομότερη ημερομηνία που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων, όπως τουλάχιστον πιστεύει η αγορά παραγώγων.

Παίκτες των αγορών που μέχρι τώρα έχουν προβλέψει με επιτυχία τη νομισματική πολιτική της Fed, σήμερα ποντάρουν ότι στις αμέσως επόμενες συναντήσεις της τράπεζας υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μάλλον για μείωση των επιτοκίων δανεισμού παρά για αύξησή τους. Είναι ενδεικτικό ότι οι αγορές δεν δίνουν πιθανότητες άνω του 50% για αύξηση επιτοκίων μέχρι τις αρχές του 2018.

Οι μεγάλες αλλαγές στις προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα καταγράφονται μετά τη βουτιά των τιμών μετοχών και πρώτων υλών και την άνοδο του δολαρίου μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε φόβους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της οικονομίας όλου του κόσμου.

«Η Fed έχει εγκλωβιστεί αυτό το διάστημα, επομένως η αγορά δεν περιμένει ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα αυξήσεων μέχρι τα μέσα του 2017» εκτιμά ο Aαρον Κόχλι που είναι αναλυτής της BMO Capital Markets.

Οι προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed είχαν ανατραπεί και τον Αύγουστο και τον Φεβρουάριο λόγω παρόμοιων αναταραχών στις αγορές. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αλλαγή της πολιτικής της Fed, τότε μπορεί η τράπεζα να κάνει στροφή 180 μοιρών όπως είχε συμβεί και το 1998. Ο τότε πρόεδρός της Αλαν Γκρίνσπαν τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους είχε αρχίσει να εφαρμόζει μειώσεις των επιτοκίων απαντώντας στις αναταραχές της αγοράς, ενώ τον Ιούνιο του 1999 άλλαξε στρατηγική προχωρώντας σε αυξήσεις.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι ότι η πρόεδρος της τράπεζας Τζάνετ Γέλεν ακύρωσε τα σχέδιά της να παραστεί στο φόρουμ που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Σίντρα της Πορτογαλίας, προκειμένου να βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για ένδειξη ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit. Στις 24 Ιουνίου η Fed είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να παράσχει άμεση ρευστότητα σε δολάρια σε άλλες κεντρικές τράπεζες με στόχο να αποφευχθεί η πρόκληση πιέσεων στις παγκόσμιες αγορές χρήματος.

© Bloomberg News