Τον Φεβρουάριο του 2015 η τιμή του πετρελαίου West Texas Intermediate διαμορφωνόταν στα 52 δολάρια το βαρέλι, στο μισό από τα υψηλά του 2014. Τότε είχα εκφράσει την άποψη ότι οι τιμές θα υποχωρούσαν και άλλο, κάτω από τα επίπεδα των 20 δολαρίων. Πολλοί έλεγαν ότι οι προβλέψεις αυτές δεν θα επαληθευτούν, όμως στη συνέχεια οι τιμές υποχώρησαν στα 26 δολάρια το βαρέλι. Από τότε το πετρέλαιο έκανε ράλι στα 50 δολάρια. Ομως τα επίπεδα αυτά δεν αναμένεται να διατηρηθούν για πολύ. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν εκ νέου στα επίπεδα των 10 με 20 δολαρίων το βαρέλι.

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών δεν είχε να κάνει με τα θεμελιώδη που είχαν προκαλέσει την πτώση. Η άνοδος αποδόθηκε σε πυρκαγιές σε πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Καναδά, σε μειώσεις παραγωγής στη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα λόγω πολιτικής αστάθειας και σε ελπίδες ότι θα μπει φρένο στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Ομως στον κόσμο εξακολουθούν να υπάρχουν πλεονάζουσες ποσότητες μαύρου χρυσού. Ο ΟΠΕΚ, το κάποτε πανίσχυρο καρτέλ, έχει χάσει τη δύναμη που είχε να καθορίζει τις τιμές, οι οποίες θα υποχωρήσουν ξανά λόγω της πληθώρας προσφοράς στην αγορά. Μια υποχώρηση των τιμών στα 10 με 20 δολάρια θα αποτελέσει υπενθύμιση της βουτιάς σοκ που είχε καταγράψει ο μαύρος χρυσός τη δεκαετία του 1990 και την κρίση του 2008. Βέβαια οι τιμές δεν θα μείνουν για πάντα στα 20 δολάρια. Ισως η ισορροπία να βρεθεί στα επίπεδα των 40-50 δολαρίων, πολύ χαμηλότερα από τα 82 δολάρια που ήταν η μέση τιμή το πρώτο μισό της τρέχουσας δεκαετίας.

© Bloomberg News

Ο Α. Γκάρι Σίλινγκ είναι αρθρογράφος του Bloomberg και πρόεδρος της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών A. Gary Shilling & Co.