Μαρινόπουλος: Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 - Αγωνία για 12.000 εργαζόμενους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2016 16:40 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 28/06/2016 20:01 |
Μαρινόπουλος: Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 - Αγωνία για 12.000 εργαζόμενους
Εργαζόμενοι της ιστορικής αλυσίδας μαζεύονται στα καταστήματα με αγωνία για το επαγγελματικό τους μέλλον

Αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Μαρινόπουλος ενώ φαίνεται να παγώνουν για την ώρα τα σχέδια για τη σύσταση κοινής εταιρείας Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει ντόμινο εξελίξεων στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Αυτή η ενέργεια της εταιρείας αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Επίσης, αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση των οφειλών στους προμηθευτές της.

Αρμόδιες πηγές τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και από κοντά τις εξελίξεις με βασικό στόχο και μέριμνα την προστασία της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας.
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη 22 Ιουνίου, η εταιρεία Μαρινόπουλος είχε ανακοινώσει ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν».

Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία τόνιζε ότι παραμένει «σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης. Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών».

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Μαρινόπουλος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον όμιλο Σκλαβενίτη για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Το φιλόδοξο σχέδιο της συνεργασίας των δύο εταιρειών είχε ως στόχο μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρεία να διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διέθετε η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα ενώ θα προχωρούσε μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα της Μαρινόπουλος απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε περίπου 325 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια στρατηγική κίνηση για την επιστροφή του Ομίλου Μαρινόπουλου στην ανάπτυξη. Πρακτικά η συμφωνία αναμένονταν να ενισχύσει τις χρηματοροές της Μαρινόπουλος, γεγονός που αποτελούσε μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που είχε καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρείας στην ανάπτυξη.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν την συμφωνίας αυτής και σε συνέχεια της τροποποίησης της μετοχικής σύνθεσης της Μαρινόπουλος, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου, μέρος του στρατηγικού σχεδίου ήταν η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας.

Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία Μαρινόπουλος κατέληξε σε συμφωνία χρηματοδότησης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Στόχος της συμφωνίας ήταν η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης, να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, να αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε η λειτουργία τεσσάρων αναμορφωμένων καταστημάτων της εταιρείας με νέο σήμα και λογότυπο, ωστόσο μέσα στον Ιούνιο ξεκίνησαν εκ νέου τα προβλήματα της εταιρείας με τους προμηθευτές με αποτέλεσμα να «παγώσει» η συμφωνία με την Σκλαβενίτης.

Εταιρικό προφίλ

Η Μαρινόπουλος ΑΕ ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα.
Από το 2012, η Μαρινόπουλος ΑΕ κατέστη αποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια.

Μέσω ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου δικτύου περισσότερων από 823 καταστημάτων (31.3.2016), η Μαρινόπουλος ΑΕ. διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς, σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

6
ξεσσαλονικη
30/06/2016 03:32
Οταν εxεις ενα προβληματικο κρατος θα εχεις μια προβληματικη οικονομια αυτα πανε πακετο απο τον καιρο του περικλη ..παλατια μην χτιζεις στην αμμο λεει ο λαος με αλλα λογια ανεμομαζωματα διαολοσκοτπισματα που λριι και η ευγενης ταξης των μπαρμπουτζηδων
GAHAT
28/06/2016 23:54
Θα κανει η Χαρουλα Αλεξιου καμμια συναυλια για τους εργαζομενους στον Μαρινοπουλο?
29/06/2016 14:56
megaluteri forofugas apo auto to remali den uparxei epeidi omos einai aristeri kai laoprovliti paramenei sto apurovlito ..
Σταθης Αννοβερο
28/06/2016 22:49
Δεν υπαρχουν λεφτα κι εμαθε ο Ελληνας να αγοραζει σκ-τ- στο Lidl. Καλη ορεξη! Και μη ξεχνατε: το φτηνο κρεας τα σκυλια το τρωνε.
bruidsjonker
28/06/2016 19:58
Αλίμονο στους 12500 εργαζόμενους και στους χιλιάδες προμηθευτές της αλυσίδας .Άλλη μια αποτυχία της κυβέρνησης με το οικονομικό κλίμα που διαμόρφωσε . Χωρίς τράπεζες και φτηνό χρήμα πολλές επιχειρήσεις είναι τελειωμένες .Η κυβέρνηση της ΕΡΤ και των καθαριστριών δεν ενδιαφέρεται για τον απλό εργαζόμενο , παρά μόνο για τους πελάτες της και τα εκλογικά ποσοστά της
μπεης της αντατολιας
28/06/2016 19:10
Ειναι η αναπτυξη που υποσχεθηκαν τα κομματοσκυλα του συριζα αυτη ? Για να μας πει ενα κομματοσκυλο του συριζα παρακαλω να βαλει τα πραγματα στην θεση τους