Παράρτημα στην Ελλάδα ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία από το φθινόπωρο η Alibaba, η κινεζική πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων, που θεωρείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως με ετήσιο τζίρο 485 δισεκ. δολαρίων.
Εκπρόσωποι της Alibaba αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, προσκεκλημένοι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να έχουν συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και να παρουσιάσουν τα σχέδια της εταιρίας για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της Alibaba θα παρουσιάσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι υπηρεσίες της σε Έλληνες εξαγωγείς που ενδιαφέρονται για την τεράστια αγορά της Κίνας και συγκεκριμένα για την προώθηση τυποποιημένων προϊόντων σε τελικούς καταναλωτές. Επίσης, θα έχουν επαφές με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου για την ηλεκτρονική προώθηση ελληνικών τουριστικών πακέτων απευθείας σε Κινέζους ταξιδιώτες.
Η εταιρία Alibaba που έχει ως έδρα της την Κίνα, είναι διεθνώς η μεγαλύτερη εταιρεία online πωλήσεων, με ετήσιες πωλήσεις συνολικής αξίας 485 δισ. δολαρίων (το 2015), προσφέροντας υπηρεσίες C2C, B2C και Β2Β.

Σήμερα, χειρίζεται online αγορές, που υπερβαίνουν συνδυαστικά αυτές των eBay και Amazon.com, μέσα από τρία κύρια e-commerce sites της, το Taobao, το Tmall και το Alibaba.com.Τα τρία marketplaces της Alibaba αριθμούν περίπου 423.000.000 ενεργούς χρήστες, ενώ η εταιρεία κατέχει ποσοστό 65% στις ηλεκτρονικές παραγγελίες που γίνονται μέσω κινητού τηλεφώνου.

Τα δεδομένα των πελατών της είναι και ο μεγαλύτερος πόρος της Alibaba. Η εταιρεία ξέρει καλύτερα από τον καθένα τις συνήθειες των δαπανών και την πιστοληπτική ικανότητα της κινεζικής μεσαίας τάξης, καθώς και τα εκατομμύρια των Κινέζων εμπόρων.

Στην Κίνα το μερίδιό της στις ηλεκτρονικές πωλήσεις ήδη ανέρχεται στο 63%. Το 2015, πραγματοποίησε την μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που καταγράφηκε ποτέ στις ΗΠΑ, αντλώντας συνολικά 25 δισ. δολάρια.