Μετά την έκρηξη της φτώχειας και την κατάργηση του ΕΚΑΣ (που θίγει 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους), η κυβέρνηση επιστρατεύει την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Οπως προκύπτει από τη φετινή έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, σε σχέση με το 2010 ο δείκτης της απόλυτης φτώχειας έχει αυξηθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, υποδηλώνοντας υπερδιπλασιασμό του αριθμού των φτωχών νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το 48% των νοικοκυριών διαβιοί κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το 20,9% αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες, ποσοστό που αυξάνεται στο 43,4% για τους ανέργους. Τονίζεται ότι παρά τη σημαντική χειροτέρευση του φαινόμενου της φτώχειας, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μειώνονται ποσοστιαία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα – μέλος της ευρωζώνης. Επίσης η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ-28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Την πρώτη θέση κατέχει η χώρα μας και στην παιδική φτώχεια, ενώ υψηλά ποσοστά φτώχειας χαρακτηρίζουν τα μονογονεϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, εντός του Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το οποίο θα αφορά 40.000 φτωχά νοικοκυριά που ζουν σε τριάντα επιλεγμένους δήμους. Προβλέπεται ότι με κοινές υπουργικές αποφάσεις θα ρυθμίζονται ο καθορισμός των δικαιούχων (βάσει κριτηρίων εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής), το ύψος του ΚΕΑ για κάθε ωφελούμενη μονάδα κ.λ.π. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Για τη χορήγηση του ΚΕΑ θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα των τελευταίων έξι μηνών από τη στιγμή υποβολής της αίτησης ενώ θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Το εισόδημα θα συνοδεύεται από μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση όπως:

– Δωρεάν φάρμακα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

– Δωρεάν νερό

– Σχολικά γεύματα στους δήμους που έχουν πληγεί από τη φτώχεια για όλα τα παιδιά

– Πειραματικά θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιδότησης ενοικίου

Για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή με εξαίρεση:

– Το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης

– Των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αλληλεγγύης

– Των επιδομάτων αναπηρίας, διατροφικού ΑμεΑ, επιμέλειας με δικαστική απόφαση.

Οι δήμοι που επιλέχθηκαν για την πρώτη φάση είναι: Ορεστιάδας και Καβάλας, Νέας Ιωνίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννου Ρέντη και Περάματος,στη Λέσβο, την Καστοριά, την Αιγιαλεία , τον Πύργο, στην Αρτα, σε Ελασσόνα και Τρίκαλα, τη Ζακύνθο, τη Βέροια, τον Παύλο Μελά, το Κιλκίς και την Κατερίνη, τη Λαμία, τη Γόρτυνα και το Ρέθυμνο, την Κάλυμνο και Λέρο αλλά και το Δήμο Σικυωνίων και Καλαμάτας.

Στους υπόλοιπους 295 δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.