Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει μπροστά του έναν αγώνα δρόμου για την είσπραξη εσόδων 30,370 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Αυτός ακριβώς, αντίστροφα, είναι ο λογαριασμός φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων καθώς μέσω των δικών τους φορολογικών συνεισφορών σε φόρους εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και τέλη κυκλοφορίας έως το τέλος του έτους θα πρέπει να κλείσει χωρίς αποκλίσεις ο προϋπολογισμός του 2016. Στην αντίθετη περίπτωση, καραδοκεί ο αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων το 2017, στη βάση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του τρέχοντος έτους. Μέχρι στιγμής η εικόνα του προϋπολογισμού δείχνει ότι τα έσοδα κινούνται εντός τροχιάς. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους είχαν εισπραχθεί 18,401 δισ. ευρώ ή 871 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο, με ένα κύμα σαρωτικών κατασχέσεων να συμβάλλει καθοριστικά. Οι επόμενοι μήνες όμως ενσωματώνουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας με αυξημένο κίνδυνο νέας έκρηξης των απλήρωτων φόρων με φόντο τις απανωτές επιβαρύνσεις, τόσο στην άμεση, όσο και την έμμεση φορολογία.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΡΥΑΔΑ. Ο λογαριασμός των εκκαθαριστικών της Εφορίας έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του. Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις έχουν πάρει την πρώτη κρυάδα καθώς καλούνται να πληρώσουν αυξημένες προκαταβολές φόρου στη βάση των περυσινών εισοδημάτων τους, αλλά και αυξημένη κατά 30% εισφορά αλληλεγγύης. Ηδη από τα περυσινά πακέτα των μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση στη βάση του νέου Μνημονίου έχει προβλεφθεί αυξημένη προκαταβολή φόρου στο 75% (από 55%) για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, η περυσινή απόφαση ακύρωσης της μείωσης κατά 30% (την οποία είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) στην εισφορά αλληλεγγύης πληρώνεται σε μεγάλο μέρος της φέτος με τα εκκαθαριστικά της δήλωσης, δεδομένου ότι η αυξημένη μηνιαία παρακράτηση επιβλήθηκε από τον περυσινό Ιούνιο.

Τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (στα τέλη των μηνών Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου) ενώ από τον Αύγουστο αναμένεται να αρχίσει και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Στο μεταξύ, στο τέλος Ιουνίου όσοι έχουν συνδρομητική τηλεόραση θα υποδεχθούν φουσκωμένους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος 10%, ενώ από τις αρχές του μήνα τρέχει ο αυξημένος ΦΠΑ. Οι διευρυμένες φορολογικές επιβαρύνσεις συνιστούν απειλή για την πορεία των δημοσίων εσόδων, αυξάνοντας τις πιθανότητες διεύρυνσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ηδη στο πρώτο τετράμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τα μηνύματα από τον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, με τους φορολογουμένους να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από την πληρωμή των αυξημένων φόρων.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΡΥΘΜΟΙ. Μέχρι χθες, σε σύνολο 6,1 εκατομμυρίων δηλώσεων είχαν υποβληθεί 3,5 εκατομμύρια με αποτέλεσμα μέσα στο δεκαήμερο που απομένει έως την εκπνοή της προθεσμίας να πρέπει να υποβληθούν 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις. Φοροτεχνικοί και λογιστές εκτιμούν ότι η παράταση της προθεσμίας θα γίνει εκ των πραγμάτων αναγκαία.

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται και στον ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου 40.000 δηλώσεις σε σύνολο 230.000 ή λιγότερες από δύο στις δέκα. Ετσι, για λόγους ρευστότητας, οι περισσότερες επιχειρήσεις υποβάλλουν τις δηλώσεις τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, στις 30 Ιουνίου.