Αγώνα δρόμου έκανε χθες η κυβέρνηση για να κλείσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, με κορυφαία επίδοσή της την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για το Ελληνικό.

Η κυβέρνηση βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι επικύρωναν το κάθε βήμα. Χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες το μεσημέρι: «Συνεχίζεται η πρόοδος προς την εφαρμογή των τελευταίων προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί όταν το EuroWorking Group εξακριβώσει ότι όλες οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει.

Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ενημέρωνε ότι διευθετήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εκταμίευση της δόσης. Τελική ημερομηνία για την υπογραφή της συμφωνίας είναι η 16η Ιουνίου είπε η Γεροβασίλη, παραπέμποντας στο Eurogroup που θα γίνει εκείνη την ημέρα.

Αναλυτικά, για την εκταμίευση της δόσης έγιναν τα εξής:

1. Υπεγράφη το μνημόνιο κατανόησης για το Ελληνικό. Το επόμενο βήμα είναι να επικυρωθεί από τη Βουλή η νέα συμφωνία.

2. Υπεγράφησαν οι υπουργικές αποφάσεις για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ. Η απόφαση για τις επικουρικές συντάξεις αφορά τους συνταξιούχους που εισπράττουν συνολικά από κύρια σύνταξη και επικουρική πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά. Επίσης, εκδόθηκε η εγκύκλιος για την περικοπή του μερίσματος που δίνει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

3. Για τη μεταβίβαση του υπολοίπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ η Γεροβασίλη είπε χθες ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε, αλλά αναμένονται κάποιες κινήσεις από την Deutsche Telecom ώστε να ολοκληρωθεί έως την εκταμίευση. Το θέμα αφορά το δικαίωμα πρώτης άρνησης που έχει η Deutsche Telecom για το συγκεκριμένο ποσοστό του ΟΤΕ και τη δυνατότητά της ή όχι να το διατηρήσει ακόμη και μετά τη μεταβίβασή του στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η Γεροβασίλη υποστήριξε επίσης ότι το θέμα της δομής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έχει διευθετηθεί, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ακαταδίωκτο των διοικήσεων του νέου υπερταμείου είπε ότι δεν υπάρχει άλλη υποχρέωση.