Την εγκατάσταση δικτύων νέας γενιάς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, την ανάπτυξη των υπηρεσιών τηλεόρασης και την αναβάθμιση του δικτύου λιανικής της Vodafone, περιλαμβάνει το νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2016-2020.

Ήδη, η Vodafone, από το 2008 έως και σήμερα έχει επενδύσει σε αντίστοιχες δραστηριότητες-υπηρεσίες το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, για να προχωρήσουν οι επενδύσεις, «θα πρέπει να αποφευχθούν νέες μονοπωλιακές πρακτικές και να δημιουργηθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο», τόνισε την Τρίτη ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Χάρης Μπρουμίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, η εισαγωγή του vectoring από την πλευρά του ΟΤΕ, «θα του επιτρέψει εκ νέου να κυριαρχήσει μονοπωλιακά στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες», όπως είναι οι οπτικές ίνες στο σπίτι (FTTH). Μάλιστα, ευχήθηκε η τοποθέτηση νέου προέδρου στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) «να επιτρέψει την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς».

Στο ερώτημα τί θα γίνει σε σχέση με την Forthnet και το ενδιαφέρον εξαγοράς της σε συνεργασία με την Wind, είπε πως έχει δοθεί τρίμηνη παράταση για την ενεργοποίηση ή μη της συμφωνίας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές σε σχέση με το 2014 που κατατέθηκε η σχετική πρόταση και πως ο μεγάλος τραπεζικός δανεισμός της Forthnet αποτελεί τροχοπέδη. Ήδη, έχουν γίνει συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες για σημαντικό κούρεμα του ύψους των δανείων της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρουμίδης, «ενδιαφερόμαστε για την Forthnet, αλλά δεν καιγόμαστε».

Ο κ. Μπρουμίδης τόνισε, ότι η Vodafone τοποθετείται πλέον δυναμικά ως στρατηγικός επενδυτής σε κρίσιμες εθνικές υποδομές. «Οδηγούμε την αγορά μπροστά και επενδύουμε, όπου το θεσμικό πλαίσιο στηρίζει τον ανταγωνισμό και τις τεχνολογίες με μακρινό χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο κ. Μπρουμίδης και πρόσθεσε:

«Η Vodafone θέλει να γίνει ένας καθολικός πάροχος σε όλη την Ευρώπη και γι΄ αυτό επενδύει σε τεχνολογίες αιχμής. Συνολικά 30 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη είναι πλέον συνδεδεμένα σε δίκτυα που ελέγχονται από τη Vodafone, ενώ στην Ελλάδα έχουμε την στρατηγική να προχωρήσουμε σε επενδύσεις νέας γενιάς, (κινητή 4G αλλά και σταθερής σε οπτική ίνα). Εχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες των legacy δικτύων- ο χαλκός είναι πλέον περιορισμένων δυνατοτήτων και χρειάζονται επενδύσεις από πολλούς παρόχους και θεμιτός ανταγωνισμός».

Πάντως, ο κ. Μπρουμίδης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τους φόρους στον κλάδο, έστω κι αν είναι η τρίτη φθηνότερη στις τιμές των υπηρεσιών φωνής, με τη μείωση από το 2008 να αντιστοιχεί σε ένα 80%.

«Από το 2008 -τόνισε- έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στη χώρα:

Είμαστε ένας ισχυρός πάροχος συνολικών υπηρεσιών επικοινωνίας με κύκλο εργασιών 848 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015- 2016, ερχόμαστε στην πρώτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων σε νέες συνδέσεις σταθερής για τα δύο τελευταία τρίμηνα του οικονομικού έτους (εξαιρουμένου του ΟΤΕ), ενώ έχουμε 73% αύξηση στη χρήση δεδομένων».

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Vodafone, η εταιρεία απασχολεί 3.280 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους, ενώ παράλληλα στηρίζει 12.000 θέσεις στην ευρύτερη οικονομία.

Ταυτόχρονα με τις επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ από το 2008, η Vodafone συμβάλει θετικά και στην ελληνική κοινωνία, διαθέτοντας πάνω από 3.5 εκατ. σε κοινωνικούς σκοπούς από το 2010.