Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα πρέπει να απαγορεύσουν υπηρεσίες όπως την ενοικίαση ιδιωτικών σπιτιών Airbnb ή την εφαρμογή για αναζήτηση μεταφορικού μέσου Uber, παρά ως μέτρο έσχατης λύσης, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νέες κατευθυντήριες γραμμές της, που προσπαθούν να περιορίσουν τις απαγορεύσεις στην οικονομία του διαμοιρασμού, γνωστή ως «sharing economy».

Σε έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων ήρθε σε γνώση του Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι κάθε περιορισμός από κράτη-μέλη της ΕΕ αυτών των νέων διαδικτυακών υπηρεσιών θα πρέπει να είναι δικαιολογημένη και να αποβαίνει προς όφελος του δημοσίου στον συγκεκριμένο τομέα.

«Οι πλήρεις απαγορεύσεις μιας δράση αποτελούν μέτρο έσχατης λύσης το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν και όπου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λιγότερο περιοριστικές απαιτήσεις για να ωφεληθεί το κοινωνικό σύνολο», σύμφωνα με το προσχέδιο.

Χαρμόσυνη είδηση για τις εταιρείες

Στην περίπτωση υπηρεσιών που νοικιάζουν δωμάτια όπως η Airbnb, η Επιτροπή θεωρεί ότι η απαγόρευση ολιγοήμερων ενοικιάσεων διαμερισμάτων «φαίνεται δύσκολο να δικαιολογηθεί» όταν θα ήταν πιο σωστό να τεθούν όρια στον μέγιστο αριθμό ημερών που επιτρέπεται να νοικιαστεί ένα διαμέρισμα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα αποτελέσουν χαρμόσυνη είδηση για τις δύο εταιρείες, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει πλήρεις απαγορεύσεις ή περιορισμούς σε μερικές πόλεις καθώς οι καθιερωμένοι παίκτες της αντίστοιχης βιομηχανίας διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η Airbnb, η οποία ιδρύθηκε το 2008, και η Uber, που ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα, αναδύθηκαν από την διαδικτυακή σκηνή του Σαν Φρανσίσκο και έδωσαν μάχες με τις ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και, πιο πρόσφατα, σε άλλα μέρη του κόσμου. Και οι δύο έχουν γίνει στόχοι τοπικών αξιωματούχων και ανταγωνιστικών συντεχνιών στην Ευρώπη, όπου υπάρχει μια παράδοση αυστηρής κοινωνικής επιτήρησης.

Στην νέα αυτή τάση της «sharing economy», οι πελάτες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να κλείσουν υπηρεσίες, όπως τη μετάβασή τους με αυτοκίνητο, όπου απλοί πολίτες αντικαθιστούν επαγγελματίες ταξιτζήδες, ή την ενοικίαση κατοικιών, που μειώνει τη ζήτηση ξενοδοχείων.