Το θέμα της απασχόλησης περισσότερων Ελλήνων ναυτικών στην ποντοπόρο ναυτιλία και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από το διεθνή ανταγωνισμό, εξετάστηκε σήμερα σε μία πρώτη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, στα γραφεία της συνομοσπονδίας των ναυτικών στον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΕ πρότεινε την υπογραφή μίας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας, με βάση τους διεθνείς κανόνες ανταγωνισμού και στα πρότυπα που ορίζει η διεθνής σύμβαση εργασίας ITF (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές- International Transport Workers’ Federation).

«Εμείς συζητάμε μόνο στη βάση για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για την ποντοπόρο ναυτιλία που είναι η ίδια από το 2010», απάντησαν από την πλευρά τους στελέχη της ΠΝΟ, ενώ και οι δύο πλευρές δεν απέκλεισαν να υπάρξει και νέα συνάντηση για το θέμα.

Για προσχηματικό διάλογο που συμπυκνώνεται στη βάση της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας «με όρους σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα» για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, προανάκρουσμα στο γενικότερο σχεδιασμό κυβέρνησης – Ε.Ε – ΔΝΤ, έκαναν λόγο η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού(ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Ενθαρρύνουμε την υπογραφή μια νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα τη διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και της ΕΕΕ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι εκτός από τα άλλα ζητήματα που θα συμπεριλαμβάνονται σε μία νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, μπορεί να υπάρξει και ένα σχέδιο δραστικής αύξησης των θέσεων απασχόλησης για τους Έλληνες ναυτικούς, που θα συμπεριλαμβάνει και τα κατώτερα πληρώματα.

«Χαίρομαι που έγινε αυτή η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών καθώς αναμενόταν από καιρό», τόνισε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει και συνέχεια.

Αύριο Τρίτη, ο υπουργός Ναυτιλίας πρόκειται να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν) Μακεδονίας στη Μηχανιώνα, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ιωάννη Θεοτοκά, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Λ.Σ., Σταμάτιο Ράπτη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ΕΕΕ προχώρησε μέσω δωρεάς στην ανακαίνιση έξι κτιρίων της Ακαδημίας.

Στη συνέχεια ο κ. Δρίτσας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο και θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης.