Το 40% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Irena). Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, τότε ουσιαστικά σχεδόν θα διπλασιαστεί η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ.

Αυτή η σημαντική επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών αναμένεται να προέλθει μεταξύ άλλων από τη μεγάλη μείωση του κόστους της σχετικής τεχνολογίας των ΑΠΕ, σύμφωνα με στελέχη της Irena. Σήμερα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγεται το 22% του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πραγματική πρόκληση πάντως θα είναι να κερδίσουν μερίδιο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το πετρέλαιο, ως μέσου θέρμανσης, ψύξης και καυσίμου για κάθε μορφής οχήματα. Μεγάλη πρόκληση θα είναι η προσπάθεια να αυξηθούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία παρουσιάζουν όλο και περισσότερες εταιρείες από όλο τον κόσμο.

Σχεδόν από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πιο σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα έχουν σημειώσει οι τιμές της ηλιακής ενέργειας. Μόνο το Ντουμπάι υπέγραψε τον Ιανουάριο συμφωνία για την κατασκευή ηλιακού πάρκου 200 μεγαβάτ.

© Bloomberg News