Φορολογική αμνηστία για κρυμμένα εισοδήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, συνολικού ύψους περίπου 500 δισ. δολαρίων προσφέρει η κυβέρνηση της Αργεντινής. Η κίνηση αυτή του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας να επιστρέψουν πίσω στη χώρα χρήματα που έχουν φύγει στο εξωτερικό και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Το Μπουένος Αϊρες θέλει να αυξήσει τα έσοδά του για να καλύψει μεταξύ άλλων ανάγκες που υπάρχουν στο σύστημα καταβολής συντάξεων και να αυξήσει στο μέλλον τα ποσά των ίδιων των συντάξεων.

Οσοι έχουν τέτοια αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία θα κληθούν να πληρώσουν φόρο από 0% για μικρά ποσά έως 15% για υψηλότερα ποσά, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Για να πετύχει η αμνηστία βέβαια ο Μάκρι θα πρέπει να αντιμετωπίσει την παραδοσιακή καχυποψία όσων έχουν περιουσία. Κατά τη διάρκεια της χρεοκοπίας του 2001 η κυβέρνηση είχε περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες και είχε μετατρέψει αυτόματα σε πέσος όλους τους λογαριασμούς που ήταν σε δολάρια. Αυτό έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία το τοπικό νόμισμα, το πέσο, είχε υποτιμηθεί κατά 75%.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Αλφόνσο Πρατ Γκέι, η φορολογική αμνηστία θα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους θέλουν να συμμετέχουν. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Οικονομικού και Χρηματοπιστωτικού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Αργεντινής (CEDIFAR), το 2012 οι κάτοικοι της χώρας είχαν κρυμμένα στο εξωτερικό περίπου 400 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι στη συνέχεια αυξήθηκε στα 500 δισ. δολάρια και αναλογεί πλέον στο 100% του συνολικού ετήσιου ΑΕΠ της Αργεντινής. Η Αργεντινή ελπίζει να μιμηθεί τη Χιλή, όπου παρόμοιο πρόγραμμα φορολογικής αμνηστίας απέφερε πέρσι έσοδα 1,5 δισ. δολαρίων –ποσό δεκαπλάσιο από αυτό που αρχικά αναμενόταν από την κυβέρνηση της Χιλής. Από τη φορολογική αμνηστία η Αργεντινή ελπίζει να βάλει στα ταμεία της περίπου 20 δισ. δολάρια.

© Bloomberg News

Συμφωνία

Από το 2017 η Αργεντινή θα εφαρμόσει συμφωνία ανταλλαγής φορολογικών και τραπεζικών στοιχείων με διεθνείς Αρχές κάνοντας πιο δύσκολη την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.