Από την 1η Ιουνίου ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με τα στελέχη των εταιρειών, καλείται να σηκώσει άλλον έναν παράλογο φόρο, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει αιτία να ακυρωθούν ακόμα και συμβόλαια συνδρομητών.

Για πρώτη φορά θα επιβληθεί τέλος 10% στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 24%.

Ο παραλογισμός στη φορολόγηση των τηλεπικοινωνιών όμως δεν σταματά εδώ καθώς, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, θα συμπληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2017, όταν η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα φορολογήσει τις συνδέσεις Ιντερνετ, επιβάλλοντας τέλος 5% στη σταθερή τηλεφωνία (τηλεφωνία και Ιντερνετ)!

ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ. Μέχρι σήμερα μόνο η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είχε επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο το 2014 (επιβολή φόρου στο Ιντερνετ), αλλά αναγκάστηκε να αποσύρει το μέτρο εξαιτίας των ισχυρών αντιδράσεων που υπήρξαν.

Οπως και στην κινητή τηλεφωνία, ο νέος φόρος (5% στη σταθερή και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση) θα εφαρμόζεται στην καθαρή αξία της υπηρεσίας, ενώ στη συνέχεια θα υπολογίζεται και ο ΦΠΑ, ο οποίος πλέον αυξάνεται και αυτός από την 1η Ιουνίου στο 24% από 23% που είναι σήμερα. Αυτό απλά σημαίνει ότι υπάρχει, όπως λένε στελέχη των επιχειρήσεων του κλάδου, επιβολή φόρου πάνω σε άλλον φόρο!

Για παράδειγμα, για έναν λογαριασμό συνδρομητικής τηλεόρασης αξίας 25 ευρώ, το τέλος θα ανέρχεται σε 2,5 ευρώ και με τον νέο ΦΠΑ το συνολικό τίμημα θα φτάνει στα 34,1 ευρώ. Ωστόσο, στον λογαριασμό μπορεί να περιλαμβάνονται το πάγιο αλλά και πρόσθετες υπηρεσίες, π.χ. ενοικίαση ταινιών on demand.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ πάντως είναι ότι στην περίπτωση της συνδρομητικής τηλεόρασης εξαιρούνται από την υποχρέωση επιβολής τέλους οι εταιρείες του εξωτερικού, που όμως λειτουργούν άκρως ανταγωνιστικά προς τους εγχώριους παρόχους.

Οι συνδρομητές θα αρχίσουν να λαμβάνουν τους αυξημένους λογαριασμούς με τη νέα φορολογία από το τέλος Ιουνίου 2016.

Πάντως σύγχυση αναμένεται να προκληθεί στους πελάτες των triple play πακέτων, που περιλαμβάνουν υπηρεσίες με διαφορετική φορολογική επιβάρυνση (σταθερή – Ιντερνετ και pay TV).