Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ζει κοντά σε ακτές. Καθώς η κλιματική αλλαγή οξύνει τις επιπτώσεις των καταιγίδων, των πλημμυρών και της διάβρωσης του εδάφους, η ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται σε κίνδυνο.

Επιπλέον, εκτός από τις ζωές που απειλούνται, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ζημιές πολλών δισ. δολαρίων λόγω των καταστροφών σε υποδομές και χαμένα έσοδα από τον αγροτικό κλάδο, την αλιεία και τον τουρισμό. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια πρόκληση που εκτείνεται σε πολλούς κλάδους. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις λύσεις που προσφέρουμε.

Τα παραθαλάσσια και τα θαλάσσια οικοσυστήματα σε συνδυασμό με τις κατάλληλες υποδομές μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν οι καταιγίδες και άλλοι φυσικοί κίνδυνοι. Μια ζώνη 100 μέτρων από μακρόβια δάση, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει κατά 66% το ύψος των κυμάτων και το ύψος των νερών έπειτα από μια πλημμύρα. Η συνεργασία είναι απαραίτητη για την εφαρμογή στρατηγικών αντιμετώπισης του προβλήματος. Η Παγκόσμια Τράπεζα, το ίδρυμα Nature Conservancy και άλλοι συνεργάτες δημοσιοποίησαν πρόσφατα έκθεση προσφέροντας κατευθυντήριες γραμμές για την επίτευξη μια τέτοιας συνεργασίας. Ειδικότερα, η έκθεση προτείνει να υπολογιστεί η αξία των παράκτιων οικοσυστημάτων με βάση τις εκτιμήσεις που κάνει ο ασφαλιστικός κλάδος όταν ασφαλίζει υποδομές και κεφάλαιο.

Οι επενδύσεις σε φυσικές λύσεις μπορούν να προστατεύσουν ζωές και να διασφαλίσουν την ευημερία με τρόπο οικονομικά αποδοτικό –προστατεύοντας ταυτόχρονα τα οικοσυστήματα σε όλον τον κόσμο. Είναι καιρός οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να αναγνωρίσουν ότι η προστασία της φύσης είναι η εξυπνότερη επένδυση που μπορεί να γίνει.

Η Μαρία Δαμανάκη είναι γενική διευθύντρια του προγράμματος για τους ωκεανούς του ιδρύματος Nature Conservancy.