Στελέχη της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι οι πιθανότητες να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, με «λογικά επιτόκια», είναι πολύ μεγαλύτερες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

Οι ίδιοι παράγοντες εξήγησαν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018.

Όσο πιο αξιόπιστη είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας (και επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα) τόσο μικρότερα θα είναι και τα «σπρεντς», ανέφεραν. Ωστόσο παραδέχθηκαν ότι ο δανεισμός από την ευρωζώνη είναι πάντα φθηνότερος.

Τέλος, πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι αυτά που θα πρέπει να γίνουν δεν είναι τόσο δύσκολα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Δεν αναμένουμε να υπάρξει ανάγκη για τέταρτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, μία ημέρα μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Ακόμη ο Σόιμπλε, που θεωρείται «νικητής», αφού επέβαλε τελικά στο ΔΝΤ την επιθυμία του για ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος μετά το 2018, πρόσθεσε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να εγκρίνει την συμφωνία που επετεύχθη για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και την ελάφρυνση χρέους.

«Δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές στο (ελληνικό) πρόγραμμα, έτσι δεν απαιτείται η ψήφιση της Bundestag», δήλωσε ο Σόιμπλε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Reuters.