«Ο στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να επιτύχουμε τη συμφωνία με το ΔΝΤ» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η απομάκρυνση του ΔΝΤ «δεν αποτελεί επιλογή», πολλά κράτη μέλη έχουν εκφράσει την «επιθυμία τους να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς έχει εμπειρία στην παρακολούθηση προγραμμάτων και αξιολογεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση στην Ελλάδα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς».

Επίσης, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ επανέλαβε ότι δεν εξετάζεται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά ο τρόπος να γίνει πιο διαχείριση η ετήσια επιβάρυνση από το χρέος. «Υπάρχει λόγος που πρέπει να εξετάσουμε την ελάφρυνση του χρέους. Γιατί είναι πολύ υψηλό και θα υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Η ανάλυση του χρέους το δείχνει αυτό. Πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα, πότε και πώς θα αντιμετωπίσουμε είναι το θέμα της σημερινής συνάντησης», σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε πως οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομιών εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σωστά τις μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πλήρης συμφωνία. «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική δουλειά από πέρυσι το καλοκαίρι και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και δύσκολα μέτρα».

Μια «συνολική συμφωνία» με τη συμμετοχή όλων των θεσμών ζήτησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος όπως είπε ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ (διαφάνεια και αυτοματισμός). Όλα αυτά, είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως το ονομαστικό κούρεμα.

Oγερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι είναι αισιόδοξος πως σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής για την Ελλάδα.

Σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

«Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των δανείων πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων προ ολίγων ημερών. Όπως είπε, τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων θα αξιολογηθούν πλήρως από τους θεσμούς.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι υπάρχει βούληση να δουλέψουμε πολύ εποικοδομητικά και να αξιολογήσουμε την «πλήρη εμπλοκή» του Ταμείου.

Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, ο Β. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι αφορούν την ρύθμισή του σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και υπό προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν οι πιστωτές της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα και ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι συμβατές με το νομικό πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», πρώτ’ απ’ όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Μ. Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.

Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

Την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα περάσουν όλη τη νύχτα μαζί, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζιμίρ προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Κάποια θέματα παραμένουν ανοιχτά και δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση. Θα επικεντρωθούμε στην εκταμίευση, στην συμφωνία για το ύψος της δόσης και θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε τη αξιολόγηση. Αυτά είναι τα κρίσιμα θέματα για εμάς», ανέφερε ο Σλοβάκος υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε ότι μπορεί να περιμένει για αργότερα.

Με την απόσταση να παραμένει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, πραγματοποιείται την Τρίτη, η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup θα καταστεί δυνατή. O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».

Αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη δόση, η Κομισιόν υπέβαλε στο EWG την έκθεση συμμόρφωσης και πρότεινε την εκταμίευση 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Από το ποσό αυτό, τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και 3,8 δισ. ευρώ την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ωστόσο, το τελικό ποσό που θα εκταμιευθεί αναμένεται να κινηθεί στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, ο οποίος έκανε την παραπάνω εκτίμηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συζήτηση που ακολούθησε στη συνεδρίαση του ΕWG.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, μετά και την τελική επαλήθευση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων και το κλείσιμο της αξιολόγησης.