Αυξήσεις – φωτιά και στην μπίρα που θα φτάσουν στο 20% φέρνει η προωθούμενη από την κυβέρνηση αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών του κλάδου, ενώ σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει τη νέα καταιγίδα των έμμεσων φόρων.

Οι ζυθοποιοί τονίζουν ότι εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφιση του μέτρου, δεν πρόκειται να έχει τα αποτέλεσμα που αναμένει, ενώ αντίθετα θα οδηγήσει σε καταστροφή έναν κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Τροφίμων στην μπίρα, όπου ήδη επιβλήθηκε από 1/1/2016 φόρος ζύθου 3%, εάν εφαρμοστεί η προτεινόμενη αύξηση του ΕΦΚ της τάξης του 25-35%, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει ανατίμηση της τάξης του 7-10% στο κόστος για τις μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες και τελικά θα τις επηρεάσει αρνητικά, ιδιαίτερα τη φετινή καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο, που συνήθως καλύπτει το 65-70% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων.

Οπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών, «η επικείμενη νομοθέτηση της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 100% στον ζύθο θα πλήξει καίρια έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και θα έχει αλλεπάλληλες δυσμενείς συνέπειες σε θέματα κατανάλωσης, απασχόλησης και επενδύσεων». Μάλιστα, συμπληρώνουν ότι «ενδεικτική των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του ΕΦΚ είναι η τελική τιμή προϊόντων μπίρας, που δύναται να επιβαρυνθεί με ποσοστό 20%».

Χθες οι ζυθοποιοί με επιστολή τους ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να μην έχουν ολέθριες επιπτώσεις σε έναν κλάδο που συμβάλλει ενεργά στο εθνικό προϊόν.

Την ίδια ώρα και οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων εκφράζουν την ανησυχία τους για το νέο πακέτο μέτρων το οποίο περιλαμβάνει και την 6η αύξηση ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια, από 23% σε 24% στα είδη διατροφής. Μάλιστα τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή θα πλήξει τα φτωχότερα νοικοκυριά, αφού ακόμα και με μετριοπαθείς υπολογισμούς η αύξηση στο ΦΠΑ στα τρόφιμα μεταφράζεται και 100 εκατ. ευρώ περισσότερα για τις τσέπες των ελλήνων καταναλωτών.

Επιπλέον η τυχόν επιβολή ειδικού φόρου (πλέον της αύξησης του ΦΠΑ) ως μέρος του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων στον καφέ μεταφράζεται σε επιβάρυνση 2 ευρώ το κιλό στον ωμό καφέ, 3 ευρώ το κιλό στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ το κιλό στον στιγμιαίο, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά ένα προϊόν που σήμερα είναι ιδιαίτερα οικονομικό και προκαλώντας αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά και της καφεστίασης.