«Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη για ένα «πραγματικό» κούρεμα του ελληνικού χρέους» τόνισε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η εφημερίδα Handelsblatt. Όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα είναι ήδη για 10 χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους. Και πρόσθεσε πως αν η βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου.

Ο Σόιμπλε, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους τότε», είπε και σημείωσε ότι ο μέρος όρος των ωριμάνσεων των δανείων από το ταμείο διάσωσης είναι στα 31 χρόνια.

«Κατά μέσο όρο, δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν τα δάνεια για 10 χρόνια και η καταβολή των τόκων έχει αναβληθεί. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώσει μηδέν ευρώ», είπε ο Σόιμπλε που… βρήκε και καλές ειδήσεις για τη χώρα μας. Ποιές είναι αυτές; «Οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι καλύτεροι, η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο».

Είχε βέβαια και τη δική του… καλή κουβέντα για την Ελλάδα. Υπενθυμίζοντας μια παλιότερη δήλωσή του, είπε πως δεν πρέπει να ρίχνουμε περισσότερο κρασί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και προέβλεψε ότι ο δρόμος της μακροχρόνιας προσαρμογής θα είναι δύσκολος και πολιτικά για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παραδέχτηκε δε ότι στην αρχή της ελληνικής κρίσης είναι γνωστό πως διαφώνησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα. Αλλά έσπευσε να την… αποθεώσει, λέγοντας πως αισθάνεται «πολύ ευχάριστα μαζί της».