Η Αννα Πες θεωρούσε ότι θα νοικιάζει σπίτι για πολλά χρόνια. Πριν από λίγες μέρες όμως αποφάσισε να αγοράσει τριάρι κοντά στην Κολωνία –και για αυτό ευχαριστεί τον Μάριο Ντράγκι.

«Δεν θέλαμε να δίνουμε άλλα χρήματα για ενοίκιο. Προτιμάμε να επενδύσουμε» λέει η 32χρονη λογοθεραπεύτρια που άρχισε να ψάχνει για σπίτι πριν από δύο χρόνια, την περίοδο που ο πρόεδρος της ΕΚΤ έριξε τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα.

Για πολλά χρόνια οι Γερμανοί προτιμούσαν να νοικιάζουν αντί να αγοράζουν. Καθώς όμως τα επιτόκια του ευρώ είναι μηδενικά, όλο και περισσότεροι αρχίζουν τώρα να αγοράζουν σπίτια για να μείνουν ή ως επένδυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των κατοικιών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο να έχουν αυξηθεί 27% μέσα σε πέντε χρόνια, κάνοντας μάλιστα πολλούς να αρχίζουν να φοβούνται για τον κίνδυνο δημιουργίας φούσκας.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες εβδομάδες το μέλος του συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ Αντρέας Ντόμπρετ έκανε λόγο για «σύννεφα που συγκεντρώνονται στον ορίζοντα» στην αγορά ακινήτων. Προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα στεγαστικά δάνεια. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε κριτική που έχει ασκήσει στην ΕΚΤ για τη νομισματική της πολιτική έκανε ανοικτά λόγο «για τη δημιουργία φούσκας και υπερβολικών τιμών περιουσιακών στοιχείων».

Οι τιμές των κατοικιών άρχισαν να αυξάνονται στη Γερμανία το 2005 ύστερα από μια ολόκληρη δεκαετία στασιμότητας. Αυτό συνέβη επειδή η απασχόληση και οι μισθοί παρουσίαζαν συνεχή ανοδική τάση. Πολλοί Γερμανοί εγκατέλειψαν την ύπαιθρο και μετακόμισαν σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Μόνο το 2015 η χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 22%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυξανόταν κατά μόλις 3%. Οι χορηγήσεις οικοδομικών αδειών βρίσκονται σε υψηλά 15ετίας, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη κατοικιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιοκατοίκηση στη Γερμανία ανέρχεται σε μόλις 53%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 70% και στις ΗΠΑ 64%.

© Bloomberg News